De la libertatea iluzorie la adevar

Intrebare: Unde se afla libertatea mea? Intotdeauna aleg oricum ceea ce e cel mai bine pentru mine. Si daca nu vreau, suferinta ma va forta sa revin pe calea Luminii, corect?

Raspuns: Noi existam sub linia separatoare numita Machsom; aceasta este granita care ne separa de lumea spirituala. Aceasta lume materiala e localizata sub ea, iar deasupra ei se afla lumea spirituala. Aici, in lumea noastra, noi traim ca animalele, adica suntem motivati de instinctele noastre suta la suta. Biologii, fiziologii, geneticienii si doctorii confirma aceasta, concluzionand ca fiinta umana este programata si controlata total de sisteme interioare si exterioare.

Si atunci, de unde vine aceasta dorinta? Oare vine accidental din goliciune? Doar ni se pare ca viata e guvernata de regula intamplarii, pentru ca nu vedem sursa si ratiunea a ceea ce se intampla in viata.

Cu toate acestea, descoperim ca natura e un sistem inchis. Cu cat il exploram mai mult, cu atat devenim mai convinsi ca natura e globala si ca noi suntem o parte integranta din ea. Nimic nu poate sa scape de forta acestei legi comune numita natura. In Gematria sa (valoarea numerica a unui cuvant), cuvantul natura e echivalent cu cuvantul Creator. Natura este legea – si explorand-o, vedem ca toate legile sunt interconectate, precise si invariabile, ceea ce ne lasa fara niciun liber arbitru.

Daca ne uitam la imaginea completa a naturii, la toata sfera acesteia, vom vedea ca ea e guvernata de o singura lege. Mereu facem greseli, deoarece credem ca suntem deasupra naturii. Asa ca, in loc sa ii studiem legile si sa le urmam, noi incercam sa remodelam natura, ca sa se potriveasca dorintelor noastre. Ca urmare, viata noastra e un sir de esecuri. Ego-ul uman e singurul defect in intreaga realitate – si este cauza coruperii pentru tot restul.

Insa impreuna cu lumea noastra, se trezeste in noi o mica dorinta de spiritualitate, numita punctul din inima. Daca urmam acest punct si mergem dincolo de parametrii acestei lumi, patrundem in lumea guvernata de legile Superioare. Toate legile, in lumea aceasta si in Lumile Superioare, se numesc Creator sau natura.

Cu alte cuvinte, noi suntem guvernati de legi, Deasupra ca si dedesubt. Insa inaltandu-ne de la un tip de legi la altul, efectuam actul de liber arbitru. Nu suntem liberi sa fim deasupra legilor naturii, dar alegem in ce natura dorim sa existam, adica putem sa trecem de la calea suferintei la calea Luminii. Nu suntem liberi sa refuzam, insa avem alegerea sa fim de acord si sa vedem viata ca buna, sau sa nu fim de acord si sa suferim.

Din partea 1 a Lectiei zilnice de Kabbalah 2.07.10, Shamati Art. 38

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: