In zona neutra, intre Bine si Rau

Noi nu avem nicio libertate de alegere in aceasta lume. Este o lume a rezultatelor, iar acest lucru face diferenta intre aceasta lume si lumea spirituala. Atunci cand un om se inalta in lumea spirituala, prin obtinerea unui nivel spiritual, el castiga libertatea de a alege in ganduri, decizii si actiuni. Acest lucru se intampla fiindca lumea spirituala contine toate fortele, pe cand lumea noastra contine rezultatele.

Aici, noi deja am primit imaginile gata facute si nu mai putem schimba nimic in ele. Daca vrem sa actionam de sine statatori, trebuie sa ne ridicam la nivelul spiritual, la nivelul alegerii libere, la nivelul fortelor. Cand dezvaluim aceste forte in interiorul nostru si le simtim (considerand ca totul se dezvaluie numai in interiorul omului), atunci castigam abilitatea de a actiona dupa propria alegere libera si decidem pentru noi insine ce forte activam – unele sau altele.

Aceasta munca este numita munca Creatorului. Astfel, castigand abilitatea de a face alegerea corecta in toate actiunile lui, omul inlocuieste treptat pe Creator in controlul fortelor naturii. In aacest fel ajunge treptat la punctul in care toata realitatea trece sub puterea lui.

El reveleaza constant noi forte, ca in cazul in care se intampla in forma libera. La urma urmelor, exista doar doua autoritati: cea de daruire si cea de primire. Amandoua vin de la Creator, dar unde este omul aici?

Omul sta intre aceste doua forte care actioneaza asupra lui intr-un balans perfect. El se gaseste pe sine in zona neutra care nu depinde nici de forta de daruire nici de cea de primire. Forta de daruire este numita „sfintenie” iar forta de primire „impura”, fiindca este egoista. Partea neutra nu apartine niciuneia si se numeste Klipat Noga.

In aceasta stare in care un om nu stie exact „de care parte” este adevarul, de partea fortei egoiste (Klipa) sau de partea sfinteniei (daruirea), el se gaseste pe sine exact in mijlocul lor si castiga libertatea de a alege.

Dar se ridica intrebarea: cum este posibil sa alegi, daca tu esti exact in mijlocul scalei si ai sanse absolut egale de ambele parti, 50/50, si acesta este un calcul corect, exact? La urma urmelor, omul nu simte ca este mituit in vreun fel sau ca se minte pe sine. Deci cum poate decide ce cale sa apuce, in virtutea a ce sa avanseze in viata? Sa incerce sa primeasca din ce in ce mai mult pentru sine, sau totusi sa obtina oarece forma spirituala, daruirea?

Aceasta alegere este ceea ce noi consideram munca asupra mediului nostru. La urma urmelor, omul nu stie ce sa aleaga si este lasat cu aceasta intrebare. Dar daca el vrea intr-adevar sa faca alegerea corecta, atunci el trebuie sa se plaseze pe sine in mediul corect si atunci mediul il va ajuta sa vada unde este adevarul.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 7/22/2011 „Scrierile lui Rabash”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed