Libertatea este darul sarpelui primordial

La un moment dat ajungem sa realizam ca intreaga noastra viata poate fi impartita in doua perioade, in functie de felul in care ne trateaza Guvernarea Superioara, Creatorul. Prima jumatate este copilaria noastra, cand natura (toti din jurul nostru) ne protejeaza in toate felurile si a doua jumatate – atunci cand aceasta protectie se termina. Devin un adult si natura incepe sa ma preseze, sa-mi ceara si sa ma incerce cu responsabilitati.

Este dificil sa intelegem de ce sunt lucrurile in acest fel, precum si, de ce o fiinta umana este nascuta neajutorata, cade in bratele mamei si tatalui si devine o povara in societate. Si, de ce in partea a doua a vietii, de indata ce devine independent, trebuie sa lucreze din greu si sa-si faca griji, cum sa-i protejeze pe altii si sa le ofere o copilarie fericita, asa cum i-a fost si lui oferita.

Aceasta este o reflectare a legii spirituale unde partea inferioara (AHP) a Partzuf-ului Superior coboara la partea superioara (Galgalta Einaim) al celui inferior, pentru a-l misca inainte. Aceasta se intampla, deoarece calitatile Creatorului trebuie sa penetreze din unul in altul si aceasta se intampla in forma inversa, prin spargere, cunoscuta ca pacatul originar al lui Adam HaRishon. Cu ajutorul Raului originar (sarpele), obtinem o zona speciala in noi, locul viitorului suflet. Este locul unde vom gasi in noi contopirea cu Creatorul si vom obtine inaltimea Lui, vom cunoaste binele si raul.

Aceasta este calea pe care va trebui sa mergem. Pentru moment nu posedam acest punct al independetei si suntem guvernati cu ajutorul ingerilor de Sus (Fortele Superioare). Cu alte cuvinte, tot ceea ce avem vine de la El. Lumina actioneaza la inceput in tot si noi suntem doar derivatii ale ei.

Cum, de facem atunci, creatura ca primara, iar relevatia Creatorului, constructia Creatorului in noi – secundara? Daca eu exist in acesta lume fara niciun suport si daca nu era niciun Cabalist inaintea mea, de unde as fi castigat oportunitatea liberului arbitru, acest punct profund?

Creatorul imi poate da totul, dar aceasta libertate trebuie sa vina din vointa mea de a primi placere, pentru ca, chiar daca aceasta dorinta este complet opusa Luminii, este totusi guvernata total de Lumina, numai ca in forma inversa. Lumina actioneaza si vointa mea de a primi sare in partea opusa, ca la un dans. Atunci de unde vine independenta mea, fara de care toata creatia nu ar avea niciun scop?

O primim chiar de la Raul primordial. Nu avem de unde sa o luam din alta forma.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 15.08.10, Introducere la Cartea Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed