Marioneta care prinde viata

Intrebare: De ce trebuie sa trecem printr-un proces atat de lung, incurcat si neclar, care contrazice toata logica si bunul simt?

Raspuns: Pentru ca la sfarsit, trebuie sa adaugam fiintei create de Creator dorinta, nevoia noastra de a-L experimenta, de a primi Lumina superioara si implinirea spirituala. Trebuie sa vin cu foame, ardoare si dorinta proprie.

Iar pentru a obtine dorinta proprie, trebuie sa incep de la sfarsit, cu opusul, prin a nu-mi dori nimic din asta. Numai ajungand la aceasta dorinta, de la sfarsitul ei care este opus,  pot spune ca este a mea! Altfel nu este.

Sa presupunem ca vreau ceva chiar acum. De unde vine aceasta dorinta? Daca merg in profunzimea ei, inteleg ca de fapt nu este a mea ci mai degraba deriva din anumite cauze interne: gene, hormoni, informatii acumulate in memoria mea, mediul  si nevoia sau natura corpului meu. Asta inseamna ca sunt trezit din interior, dar ca nu este dorinta mea; in schimb, este chemarea naturii mele. Si, ca scalv al instinctelor mele, incep sa fug sa obtin ce imi doresc.

Ce imi doresc in prezent este mancare, sex, familie, sanatate, putere, onoare si cunostinte. Dar chiar vreau asta? Nu, nu vreau! Am fost nascut in acest fel, sau mediul ma influenteaza in fiecare minut instagandu-ma la genul acesta de dorinte. Dar nu este „Eul” meu.

Asadar pare ca sunt o papusa si nici macar nu constientizez asta. Am impresia ca sunt stapanul vietii mele si lupt ca un erou sa obtin ceea ce vreau. Dar vad ca nu este ceea ce imi doresc, chiar deloc. Cine sunt eu atunci, daca actionez ca un robot? Plang, tanjesc, muncesc, doar sa vad cum sunt implinit cu dorinta altcuiva si nici macar nu stiu ca sunt sclav. Sunt total dependent de sforile cu care sunt in fiecare moment manipulat si controlat.

Daca ne-am putea privi din afara, am vedea exact asta: Suntem marionete care nu au nimic personal, nu au dorinte proprii sau sansa de a le implini. Nu ne putem defini scopul  si aparent nu suntem nici macar oameni, ci mai degraba papusi fabricate si legate cu sfori care ne misca in sus si in jos.

Totusi, cand simt o dorinta in interiorul meu, nu sunt Eu cel care o face? Este o mare intrebare deoarece un sentiment apare in materia din care am fost construit. O anumita turbulenta interna are loc in papusa, anumite impulsuri electrice trec prin ea si incepe sa actioneze si reactioneze.

Daca ne examinam la fel de profund, vom vedea ca nu este nici o creatura acolo! Atunci incepem sa intelegem care a fost sarcina Creatorului: Cum sa cream dorinta de baza, primara, care nu deriva de la El.Mai mult, cum poate face o papusa ca, in ciuda faptului ca este din plastic, sa prinda viata si sa incepa sa gandeasca si sa doreasca singura? Altfel, intreaga creatie ar fi doar o jucarie, o farsa.

Nici macar nu vedem cat de greu este sa ne cream astfel incat sa putem dezvolta ceva in interiorul nostru singuri, in mod independent, ceva care ar putea fi numit „om” (Adam), insemnand „similar” (Domeh) Creatorului, autonom si independent in alegeri, actiuni si dorinte  si nu aproape teleghidat.

De aceea suntem destinati sa trecem prin stari ciudate si neobisnuite, pana cand obtinem dorinta singuri. Si doar cand atingem acel moment, vom fi numiti „oameni”, Israel. Cei care inca sunt controlati de Sus sunt priviti ca „natiunile lumii.” Dar cei care deja au evoulat si au propria dorinta care sa ii conduca inspre Creator sunt priviti ca Israel, (Yashar El, „direct spre Creator’).

Astfel, scopul fiintei create este sa obtina si sa foloseasca o astfel de dorinta, si inspre asta ne conduce Lumina superioara. Ne poate aduce doar intelegerea a cat de necesar este acest scop, in timp ce a obtine aceasta dorinta este treaba noastra. Aici, nu putem obtine nimic de-a gata, deoarece altfel nu ar fi meritul nostru.

Asadar, Creatorul ne trezeste odata cu placere si odata cu suferinta, folosind aceste doua fraie pentru a ne conduce ca sa creem ceva nou in interioul nostru.

Din partea a 3a a  Lectiei zilnice de Cabala  5/6/2011, “Explicatie la Articolul, ‘Prefata la Intelepciunea Kabbalah’”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: