Noi toti traim de dragul celorlalti

Intrebare: Este suficient ca noi sa ne corectam pentru a corecta lumea?

Raspuns: Nu, nu este. Deoarece toate sufletele sunt conectate, un singur suflet (grad) nu isi poate completa corectia fara sa corecteze partile gradului urmator. Nicio persoana nu traieste de dragul de sine; intregul sistem este un sistem de daruire reciproca.

De aceea, este imposibil ca cineva sa se corecteze de dragul propriu. Toata lumea traieste pentru a furniza corectie si implinire pentru ceilalti. Este imposibil ca un suflet care se corecteaza sa nu aiba o parte care sa nu fi fost corectata de catre predecesori, si o parte pe care sa o corecteze pentru altii.

Stim ca partea superioara a fiecarui suflet (GEGalgalta veEnaim) exista in partea inferioara (AHPOzen, Hotem, Peh) al sufletului mai inalt, predecesor (Partzuf). Partea inferioara a sufletului (AHP) este situata in GE al sufletului inferior.

Astfel, liberul nostru arbitru este in locul unde nu suntem conectati la un suflet mai inalt sau mai inferior; este in partea de mijloc a sufletului nostru, partea de mijloc a Sfira Tiferet. Acolo se formeaza un spatiu liber, din toate sufletele; este liberul nostru arbitru. In esenta, el reprezinta o unificare speciala in sufletul nostru, a sufletelor superioare si inferioare. In aceasta unificare, ele sunt egale si, astfel, ele ne dau noua libertatea de alegere.

In afara partii de mijloc a Sfira Tiferet, partile sufletului nu apartin sufletului insusi. Partea superioara apartine sufletului superior (Partzuful anterior) si partea inferioara apartine sufletului inferior, succesorului sau.

De aceea, se face intotdeauna un calcul in daruirea catre cel superior si catre cel inferior. Decizia asupra acestei daruiri este facuta in mijloc si nu este o alta libertate. Acest punct de mijloc apare artificial, prin unificarea dintre Bina si Malchut. Se numeste Klipat Noga si reprezinta punctul meu de alegere. In afara de acest punct, restul nu imi apartine mie, ci Partzufim superiori si inferiori corespunzatori mie. Sunt situat in mijloc si trebuie sa decid constant cum sunt conectat cu ele.

Totusi, acest punct care ia decizia este de fapt eu-l sau fiinta umana, cel care este similar cu Creatorul. Pe de o parte este Malchut si, pe de alta, este Bina. Astfel, in aceste punct este un contact special intre Bina si Malchut (calitatile Creatorului si ale creaturii). Acest contact ia o decizie libera de a face creatura similara cu Creatorul. Se numeste Adam sau similar.

Pana cand nu vom ajuge la aceasta decizie nu suntem inca umani. Fiinta umana incepe de la 1) intelegerea diferentei dintre Bina si Malchut, si 2) conexiunea dintre ele. Fiinta umana creste din acest punct in masura in care este capabila sa ii serveasca pe ceilalti cu cele 613 dorinte ale sale: pe cei superiori cu 248 de dorinte, si pe cei inferiori cu 365 de dorinte.

Daca nu faci asta, ramai doar un punct. Totusi, daca o faci, iti dezvolti Galgalta veEinaim si ele se raspandesc afara in Sufletul comun : toate sufletele care iti sunt superioare sau inferioare.

Din Lectia zilnica de Cabala, 12.09.10, Arvut (Garantia reciproca)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed