Suntem noi oameni liberi sau doar piese intr-o masinarie?

Liberul arbitru e subiectul cel mai important pentru ca pune principala intrebare din viata noastra. Suntem noi pe deplin controlati de Sus, ca orice alta parte din natura? Vedem ca totul opereaza sub guvernarea de Sus, adica a naturii (Creatorului). Nu exista nimic dincolo de natura. Putem discerne forta guvernanta in unele actiuni, dar in altele, forta guvernanta e ascunsa de noi.

Cand suntem tineri, credem ca ne stapanim viata insa, pe masura ce devenim adulti si dobandim experienta, intelegem ca viata ne controleaza si nu invers. Intr-adevar, unde e posibilitatea liberului arbitru cand descoperim legile stricte si constante operand la toate nivelele naturii: fizica, chimica si biologica? Si daca e un loc in care nu vedem o lege, inseamna ca nu am descoperit-o inca, drept opusul a lipsei unei legi care opereaza cu siguranta absoluta.

Cum poate sa ramana o parte din natura necontrolata, care sa nu fie afectata de nicio lege? E imposibil! In toate locurile descoperim natura, o regularitate stricta.

Atunci ce e liberul arbitru? E posibilitatea de a face cum doresti fara a fi subiectul unei legi deterministe a naturii? De unde poate veni liberul arbitru? Poate fi un loc in natura care nu se supune?

Se pare ca intregul nostru liber arbitru e o iluzie a unui copil lasat sa se joace singur in camera sa, sub supraveghere stricta, crezand ca e liber. Da, acesta e liberul arbitru explicat de ignoranta noastra. Si asta numim noi libertate? Atunci ce e omul? Alta parte din natura controlata complet de Sus fara sa fie constient de asta? Daca nu suntem decat marionete atunci nu facem nici bine nici rau. Ce se poate astepta de la mine daca tot ce fac e sa urmez legea?

Toate lucrurile pe care doresc sa le fac sunt instincte care ma manipuleaza si controleaza atat din interior cat si din exterior. Nu poate fi nici rasplata nici pedeapsa daca suntem doar “roti” in creatie. Dar care e sensul daca intreaga existenta e un joc prefabricat?

Inseamna in primul rand, ca avem nevoie sa ne dam seama daca avem vreun liber arbitru si unde se afla acesta. In fond, daca exista vreo optiune aici, atunci e posibil fie sa reusesc fie sa pierd tot.

Prin urmare, liberul arbitru e principala tema in Cabala, pentru ca e inceputul urmatorului stagiu: daca avem libertate si daca da, cum si unde il pot folosi cu beneficiu maxim.

Din partea 4 a Lectiei zilnice de Cabala  10/8/10, 10/8/10, “Libertatea”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: