Scopul imaginatiei omenesti

Kabalistii au o regula: sa nu vorbeasca despre nimic, in afara de ceea ce au realizat efectiv – realizarea insemnand cel mai inalt nivel de intelegere. Cu alte cuvinte, pana ce nu ajungem la o realizare absolut clara, pana ce cunoasterea nu trece de la primele noua Sfirot in Malchut, nu se numeste realizare.

Si atunci, care este rolul imaginatiei si al fanteziei? De ce ni se dau aceste calitati? Fara imaginatie, inaintarea este imposibila – si vedem acest lucru din stiinta obisnuita. Poti sa iti folosesti imaginatia, dar lucrul cel mai important este sa nu o iei ca fiind ceva ce se intampla efectiv. Insa fara imaginatie, am fi doar un animal, nu o fiinta umana.

Tot meritul omului fata de animale vine din capacitatea noastra de a simti primele noua Sfirot, de a avea fantezii si de a face presupuneri dincolo de perceptia si intelegerea noastra efectiva. Un animal traieste numai in interiorul lui Malchut, al materiei – si simte numai formele care sunt imbracate in aceasta. Insa noi suntem capabili sa ne imaginam o forma si o esenta abstracta, iar asta ne permite sa ne dezvoltam mai departe si sa fim numiti fiinte umane.

Insa ni se interzice sa ne folosim cunoasterea noastra imaginata, pana ce ea nu patrunde in materia noastra, la fel cum ar patrunde in animale. Acesta e un paradox. Intotdeauna suntem mandri ca suntem oameni, ca avem o minte care e deasupra corpului nostru insufletit. Insa nu putem sa ne bazam pe ea, pana cand ea nu actioneaza in beneficiul corpului, in interiorul dorintei.

In Partzuf spiritual, ne verificam dorintele sub un ecran, iar capul face doar un calcul. Atunci, totul are loc conform materiei care este capabila sa ia forma daruirii. Tot restul sunt dorintele noastre exterioare, iar noi nu le putem folosi, caci nu avem control asupra lor.

Mai intai trebuie sa ni le alipim si sa acceptam toata Lumina in ele. Atunci, toata realitatea va deveni unificata, iar noi vom fi capabili sa folosim acele dorinte. Asta va constitui corectarea noastra.

Pana atunci, formele abstracte nu fac decat sa ne ajute sa ne deplasam catre corectarea completa. Cu ajutorul lor, suntem capabili sa ne conectam la Nivelul Superior, pentru ca suntem capabili sa vedem si sa verificam lucrurile. Insa nu le putem folosi practic.

Cele mai mari probleme in viata noastra vin din faptul ca atribuim ceea ce dorim actualitatii si facem planuri bazate pe fantezii, astfel separandu-ne de materie. Kabbalah ne sfatuieste sa ne imaginam in forma abstracta despre Nivelul Superior si despre viitor, dar apoi sa lucram cu noi insine ca sa ne „ridicam” dorintele si materia la nivelul acelei imaginatii. Atunci, forma abstracta se va imbraca in materie; ne vom schimba, in loc sa nu facem decat greseala de a ne considera imaginatia drept realitate.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed