„Cum ies din boala mintală?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: „Cum ies din boala mintală?”

Relațiile pozitive în societate sunt mijloacele învăluitoare pentru o bună sănătate mintală. Boala mintală vine de la dezechilibrul în minte și corp, care provine din dezechilibrul în societate, care este cauzat în continuare de dezechilibrul cu natura. Reparând conexiunile noastre sociale, ne aducem în echilibru cu natura, iar un astfel de echilibru va influența pozitiv nu numai sănătatea noastră mintală, ci și sănătatea și bunăstarea noastră generală.

Indiferent dacă suntem sau nu conștienți de asta, relațiile pozitive în societate oferă vieții noastre un sentiment de însemnătate și valoare. Nu e de mirare, așadar, că cu cât devenim mai divizați, izolați și singuri, așa cum se întâmplă în mare parte din lumea de astăzi, cu atât mai mult vedem și bolile mintale în creștere.

Prin natura noastră, suntem creaturi sociale iar viețile noastre sunt pline de relații: acasă, la locul de muncă, cu prieteni, rude, cunoscuți, străini și prin diferite mijloace de comunicare. Pe de o parte, cu toții dorim să ne simțim bine și să ne bucurăm de relații pozitive. Pe de altă parte, ne aflăm în fața unor inegalități și conflicte din ce în ce mai mari.

Când suntem tineri, învățăm că trebuie să ne comportăm și să vorbim într-un anumit mod în societate, pentru că, dacă nu, atunci putem stârni o reacție negativă din partea altor oameni. Astfel, aplicăm anumite reguli și coduri de conduită pentru a ne integra și, deși acestea pot contribui la avansarea noastră personală și la introducerea noastră pe anumite trasee profesionale, deseori nu reușesc să servească la construirea unor relații semnificative, care ne face cu adevărat fericiți și ne oferă stabilitate emoțională. Ne aflăm așadar trăind într-o lume în care diviziunea, izolarea, singurătatea și stresul sunt în creștere, iar ca urmare sănătatea și bunăstarea noastră devin astfel afectate negativ.

Oricât de importante sunt relațiile sociale pozitive pentru sănătatea și bunăstarea noastră, atât în prevenirea, cât și în tratarea bolilor mintale, acestea sunt extrem de puțin subliniate în lumea de astăzi. Pe de o parte, evoluăm în afara limitelor noastre anterioare ale mai multor clase și ierarhii, ceea ce ne-a făcut viața mult mai clară și mai simplă și a atins o stare de egalitate mai mare. Pe de altă parte, o astfel de egalitate este superficială și duce la o confuzie și anxietate din ce în ce mai mare.

Marele paradox al vremurilor noastre este că lumea a devenit ca un mic sat global, în care interconectarea și interdependența noastră devin mai strânse la nivel mondial, dar pe de altă parte, suntem din ce în ce mai divizați pe plan intern și mai plini de ură în atitudinile noastre față de ceilalți.

Deși se înțelege de la sine că cu cât devenim mai dependenți unii de alții, cu atât mai mult ar trebui să învățăm, să aplicăm și să exercităm relații pozitive pentru a realiza această dependență în mod armonios, realitatea este alta: încercăm în continuare să ne folosim reciproc pentru a obține avantaje personale și dorim să impunem propriile noastre opinii și decizii egoiste asupra altora. Această atitudine egocentrică contrazice principiul unei societăți egalitare, în care fiecare dintre noi suntem la fel de importanți, chiar dacă suntem diferiți.

Prin urmare, avem o provocare fatidică de întâmpinat în vremurile noastre, iar dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea acestei provocări, atunci vom fi capabili să rezolvăm mai multe probleme în lumea noastră, printre care și bolile mintale.

Provocarea este: Cum putem realiza în mod armonios interdependența noastră tot mai mare?

În acest scop, trebuie să înființăm un sistem social-educațional care să ne deschidă ochii către nivelul profund de interdependență în toate domeniile vieții noastre, ceea ce ar trebui să amplifice necesitatea indispensabilă a conexiunilor sociale pozitive. Putem începe cu pași concreți pentru a dobândi relații puternice și solide.

În primul rând, este important să ne dăm seama că în această lume strâns interdependentă, fiecare piesă este indispensabilă pentru a completa imaginea completă a realității, ca într-un puzzle. Afectându-ne unii pe alții, afectăm întregul sistem, în bine sau în rău. Este un sistem din care face parte fiecare persoană și care influențează în mod direct fiecare persoană. Vrem să beneficiem de faptul că avem relații sociale pozitive și un mediu prietenos? Cu siguranță, fiecare persoană dorește să trăiască într-o astfel de realitate. Atunci este în interesul nostru să transformăm acțiunile și intențiile noastre de la cele exploatatoare nocive la înțelegerea și îngrijirea reciprocă.

Modul de a atinge acest obiectiv nu este mare inginerie. Totuși, nu este evident pentru noi, deoarece nu am fost învățați cum să o facem. Cu toate acestea, există o metodă de conectare pe care o putem implementa pentru a aduce îmbunătățiri în relațiile noastre sociale și, cu cât suntem mai supuși unei astfel de învățături care îmbogățește conexiunea, cu atât vom simți că ne înțelegem mult mai bine, pe de o parte, și diminuăm cazurile de nenumărate probleme din viața noastră, inclusiv a bolilor mintale, pe de altă parte.

Scris / editat de studenții cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed