“Distanţarea socială: o chemare către un nivel de conexiune mai profund” (Medium)

Jurnalul “Medium” a publicat noul meu articol “ Distanţarea socială: o chemare către un nivel de conexiune mai profund

Ne aflăm în mijlocul unei perioade foarte speciale. Oamenii sunt animale sociale dar, în epoca COVID-19, diferența dintre a fi sănătos sau a fi bolnav ar putea fi determinată de apropierea noastră fizică de ceilalți. Astfel, distanțarea socială este încurajată de experți pentru a evita efectul de răspândire al virusului. Dar să stăm departe unul de celălalt la nivel fizic ne-ar putea ajuta, de asemenea, să remodelăm și să ne îmbunătățim relațiile.

Cum? Putem atinge un astfel de obiectiv apropiindu-ne inimile, acesta fiind scopul final pentru care a apărut pandemia.

De la recomandările de a rămâne la domiciliu până la carantina impusă, un blocaj fără precedent a apărut pe tot globul. Privind din afară, pare că viața ne aruncă în toate direcțiile fără milă, impunându-ne noi reguli, lăsându-ne foarte puțin timp să înțelegem schimbările rapide și să ne obișnuim cu noua realitate. Deci, umanitatea așteaptă victoria cu nerăbdare, să învingă virusul invizibil, dar mai puternic decât orice inamic în carne și oase, care ne perturbă viața normală.

Dar există un alt adversar ascuns pe care trebuie să-l învingem, unul care se mișcă periculos de liber între noi. COVID-19 este doar un produs secundar, o reflectare a ceea ce se întâmplă în cadrul societății noastre. Nu el este boala în sine. A venit doar  ca să sune un clopot de alarmă și să ne indice un rău și mai periculos: ego-ul care a preluat lumea și ne înstrăinează. Prin ego, ne referim la intenția de a primi în beneficiu propriu, pe socoteala nefericirii altora.

Fiind separaţi, devenim mai apropiaţi

Umanitatea este într-o luptă împotriva coronavirusului, dar cea mai importantă luptă are loc în interiorul omenirii însăși. Alergăm după virus și ne răzbunăm pentru ceea ce ne spune, împușcând mesagerul. Lăsați medicii să vindece, lăsați oamenii de știință să cerceteze, lăsați experții să-și îndeplinească rolul și să găsească un vaccin. Chiar și atunci, nu vaccinul, nici distanțarea socială sau blocarea totală vor învinge epidemia, ci noua noastră atitudine.

Trebuie doar să acceptăm ceea ce ne comunică virusul. Dacă înțelegem, cu toții ne putem întoarce și ne vom putea învinge pe noi înşine, și anume huliganismul pe care l-am dezvoltat între noi: ciocniri, ură, fricțiune și intrigă. Orice încercare din partea noastră de a ne îmbunătăți atitudinile unul față de celălalt, de a dezvolta relații de considerare reciprocă și responsabilitate, va fi considerat un triumf minunat.

Construind un pod interior între noi

În această perioadă, ar fi înțelept să aruncăm o privire asupra imaginii de ansamblu și nu asupra micului virus. Suntem părți integrante ale naturii. Prin urmare, cu cât ne apropiem mai mult unul de celălalt, pe măsură ce echilibrăm forțele negative cu cele pozitive, pe măsură ce construim un pod peste depărtarea dintre noi, depășind distanțele care ne separă, vom învinge separarea, prin puterea conexiunii.
Vom simți atunci că lumea este mai puțin o arenă de luptă și că devine mai uşoară și mai prietenoasă. Nu se va întâmpla dintr-o dată. Ne vom vindeca încet. Este ca un pacient care se recuperează o zi după alta, până devine suficient de puternic pentru ca în sfârșit, să fie din nou sănătos.

Conexiunea este remediul nostru, coeziunea socială este vindecarea noastră. Dacă, în loc de lupte egoiste și de control asupra celorlalți, ne înțelegem între noi și dezvoltăm relații de responsabilitate și cooperare reciprocă, cu siguranță vom putea nu numai să trecem peste epidemia de coronavirus, dar vom sparge și zidurile care ne separă.

Vom realiza atunci că singura distanță este cea dintre inimile noastre.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: