“Invidia–Cand motorul dezvoltării devine agent al distrugerii” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinE Invidia–Cand motorul dezvoltării devine agent al distrugerii

Când suntem mici, creștem uitându-ne la ceilalți și imitându-i. Nu vrem să le facem rău sau să le negăm trăsăturile sau posesiunile dorite, ci mai degrabă să avem ceea ce au ei și să facem ceea ce fac ei. Aceasta este o invidie sănătoasă; ne dezvoltă și ne conduce înainte. Când începem să dorim să avem mai mult decât alții, să-i controlăm pe alții sau să le negăm ceea ce au, atunci invidia, motorul creșterii, devine agentul distrugerii.

Invidia atașată dorinței de a-i distruge pe alții este egoismul care ne distruge. De-a lungul istoriei, țările au concurat unele cu altele, conduse de această forță distrugătoare și și-au provocat durere și frică reciprocă, din dorința lor de a fi în vârful lumii.

Nu putem dezrădăcina această forță; este inerentă naturii noastre. Ceea ce putem și ar trebui să facem este să o valorificăm în același mod în care copiii o folosesc pentru a se dezvolta ei înşişi.

Pentru a învăța cum să o folosim în mod constructiv, mai întâi trebuie să ne dăm seama că atunci când mutilăm sau facem rău altora, ne facem rău nouă. Trebuie să ajungem să simțim adevărul interconectării noastre, că suntem cu toții părți ale unui singur sistem, un mecanism ale cărui unități sunt perfect îmbinate și echilibrate. Este ca o mașină complicată, cu miliarde de bucăți, toate necesare pentru buna funcționare a mașinii. Când ruinezi o unitate, ai ruinat întreaga mașină din care tu însuți faci parte.

Gândiți-vă la corpul uman. Există aproximativ 10 trilioane de celule în corpul uman. Acestea sunt organizate în numeroase țesuturi, organe și sisteme de organe. Vă puteți imagina ce s-ar întâmpla dacă aceste țesuturi și organe s-ar întoarce unul împotriva celuilalt? Exact asta ne facem reciproc zilnic de mii de ani. Este de mirare că lumea în care trăim abia ne poate susține?

Tatăl profesorului meu, marele cabalist Baal HaSulam din secolul al XX-lea a scris pe larg despre necesitatea de a trimite oamenii înapoi la școală și de ai reeduca. A vrut să spună că ar trebui să învățăm cum să lucrăm cu ego-urile noastre. În acest moment, folosim cunoștințele pe care le avem să facem rău altora și, făcând acest lucru ne facem rău nouă înșine. Coronavirusul este doar primul exemplu al tipului de lovituri globale care vor deveni din ce în ce mai frecvente, până când ne vom da seama că nu putem face rău altora, deoarece ne facem nouă rău. Invidia noastră ruinătoare față de vecinii noștri ne distruge la nivel personal, social și internațional. Trebuie să ne reeducăm pe noi înșine și să ne ocupăm de invidia noastră numai atunci când ne motivează să creștem, dar nu în detrimentul altora. La asta s-a referit Baal HaSulam când a scris că trebuie să ne întoarcem la școală.

Educația pare un proces lent și treptat, dar există scurtături pe care putem porni. Deoarece suntem cu toții conectați, părți ale unei singure mașini, atunci când contemplăm o noțiune, şi alții încep să o contemple, chiar dacă nu o aud de la noi. Când transmitem acel gând altora, îl transmitem cu mult dincolo de oamenii cu care comunicăm, pe măsură ce ideea începe să se răspândească în întreaga rețea umană, în tot sistemul. Simplul gând la interdependența noastră și la nevoia de a opri invidia ruinătoare dintre noi, ne transmite undele prin sistemul care generează acel gând și altora. Dintr-o dată, oamenii vor începe să vorbească despre asta, de parcă ar fi propria lor idee. Nu vor ști asta, dar va veni de la tine. Când învățăm cum să lucrăm cu invidia în mod constructiv, atunci calea noastră este pavată către succes.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: