Un om cu un pistol

Dacă am fi rămas la nivelul naturii de mineral, vegetal sau animal, am fi urmat toate legile naturii instinctiv. Dar sunt dorinţe, în interiorul nostru, la un nivel mai înalt, şi noi nu simţim obligaţia să acţionăm într-un anume fel. Lucrurile devin neclare.

Acest lucru este simţit mai ales în zilele noastre. De-a lungul istoriei, oamenii au crescut în societate în funcţie de nivelele naturii de mineral, vegetal şi animal, ne-am dezvoltat treptat, în faze, fără să ne gândim la cine sau ce suntem, sau încotro ne îndreptăm. Am fost împinşi mai departe de diferite porniri şi toate acestea ne-au dus la o singură clarificare simplă: cum putem profita din plin de situaţia curentă? Cu alte cuvinte, un om îndeplineşte legile naturii într-un mod mai mult sau mai puţin organizat, comparativ cu animalele, din cauza condiţiilor care sunt mult mai complicate. În consecinţă, există oameni deştepţi, care ştiu să profite de aceste condiţii în beneficiul egoului lor, iar alţii, trebuie să „se rezolve” cu mai puţin.

Dar astăzi ne pierdem abilitatea de a avansa în acest mod. Aş vrea să avansez aşa cum obişnuiam, să aleg ce este cel mai bine pentru mine, dar aceste încercări nu mai reuşesc. Este ca şi cum un alt element a apărut în perspectiva mea, care este ascuns pentru moment, ca şi cum cineva invizibil îmi pune permanent beţe în roate. Vreau să se stabilizeze sistemul financiar, economia, educaţia, familia, dar nimic nu merge. Sunt foarte logic, am date ştiinţifice, am experţi şi sfătuitori, dar nu pot ajunge la nimic. Deci, ce se întâmplă?

Este revelată aici o nouă dominare, o nouă lege care a fost necunoscută până acum. Trebuie să o învăţăm, dar este atât de obscură şi de neînţeles. Ce este în plus, care a fost revelat treptat despre această lege, este ceva ce noi nu vrem să acceptăm. Noi vrem să continuăm ca înainte şi să avem succes în tot ce facem şi, în schimb, noi trebuie să fim de acord cu o condiţie care va schimba complet natura noastră egoistă. Condiţia este dată de faptul că noi suntem conectaţi şi dacă luăm o decizie, ea trebuie să fie în favoarea tuturor. Aici ne oprim, neştiind ce să facem şi ridicăm mâinile a disperare.

Aceasta este starea în care suntem astăzi, ca sclavii în Egipt care „aveau un nou rege”, simţim că este o dominare nouă. Înainte, egoul ne-a ajutat să avansăm în depăşirea obstacolelor, am cucerit natura şi spaţiul, am avut grijă de noi în diferite feluri şi, deodată, suntem disperaţi de tot ce se întâmplă. Sunt câţiva ani de acum în care noi nu am mai găsit atractive ţelurile vechi. De ce? Fiindcă instinctele noastre ne spun că nu va mai fi nicio compensaţie aici pentru dorinţele noastre egoiste.

Situaţia arată ca şi cum eu sunt acum pe cale să fac un milion de dolari, dar e un om cu un pistol în calea mea „eşti pe cale să faci un milion”, îmi spune el, „dar vei păstra pentru tine numai o mie şi restul îmi vei da mie”.

Eu trebuie să depun efort pentru un milion de dolari şi primesc numai o mică parte „pentru acoperirea cheltuielilor”. Dar dorinţa mea nu-mi furnizează destulă energie pentru această muncă. Deci, ce pot să fac?

Este fie teama că mă va forţa să o fac, sau este nevoie să văd că omul cu pistolul este prietenul meu cel mai bun, cel mai drag, cel mai apropiat? Atunci voi fi gata să primesc numai o mie de dolari ca să-mi acopăr nevoile de bază şi voi fi bucuros să-i las lui restul. Şi, mai mult, îi voi mulţumi fiindcă fără pistol aş fi continuat să iau pentru mine însumi. Astfel, obţin ceva nou şi sunt fericit să dau ceea ce am făcut, fiindcă prin asta, ajung mai aproape de tine şi de noile ţeluri care mi se revelează.

Prin cât de multe trebuie să treacă un om până când ajunge să recunoască această stare?

Din partea întâi a Lecţiei zilnice de Cabala 22/11/2012 „Introducere în studiul celor zece Sfirot”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: