Alegerea conform a ce?

546.03Baal HaSulam, „Libertatea”: Mai mult, chiar și determinarea tipului de plăcere și beneficiu al cuiva sunt în întregime în afara propriului liber arbitru, şi urmează voința celorlalți, așa cum doresc ei, și nu el. De exemplu: stau, mă îmbrac, vorbesc și mănânc. Toate acestea le fac nu pentru că vreau să stau așa sau să vorbesc așa sau să mă îmbrac așa sau să mănânc așa, ci pentru că alții vor să stau, să mă îmbrac, să vorbesc și să mănânc așa. Totul urmăreşte dorința și fantezia societății și nu propriul meu arbitru.

Societatea ne determină complet liberul arbitru. Dacă mergeți în China de exemplu, și locuiți acolo timp de 20-30 de ani, veți începe să le împărtășiți treptat gusturile și să vedeți lucrurile și să gândiți ca ei.

Şi ce este mai mult, eu fac toate acestea în conformitate cu majoritatea. Desigur, majoritatea are un impact asupra noastră și nu asupra indivizilor unici.

Este mai confortabil pentru mine să mă comport simplu și liber, dar sunt înrobit în fiecare mișcare pe care o fac și legat de lanțuri de fier de gusturile și manierele altora, care alcătuiesc societatea. Deci, unde este liberul meu arbitru?

În cadrul despre care vorbim nu există libertate.

Deoarece sunt acţionat, însă fără să știu și fără să am de ales, nu există loc pentru recompensă și pedeapsă.

Cum poate exista recompensă sau pedeapsă dacă suntem constrânși în mod constant să ne comportăm, așa cum o facem? Dacă Creatorul m-a creat așa cum sunt, nu pot face nimic în acest sens. Oricât de mult aș încerca, chiar dacă aș încerca să mă schimb de zeci de ori și să mă răsucesc cu capul în jos, totul este tot acţiunea Sa și natura Sa.

Deci, încă de la început (chiar înainte de a mă naște) și pȃna când am terminat totul, totul sunt acțiunile Lui în interiorul meu și nu am absolut nici un liber arbitru.

KabTV “Fundamentele Cabalei” 5/12/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: