Cabala și credințele, partea a 8-a

Întoarce-te la Creator

Baal HaSulam, Shamati, articolul 209: În rugăciune există trei condiții:

  1. Crezând că El îl poate salva. Deși are cele mai proaste condiții dintre toți contemporanii săi, totuși, „Mâna Domnului va fi prea scurtă pentru a-l salva?” Dacă nu este așa, atunci „Domnul nu Își poate salva vasele.
  2. Nu mai are de ales, pentru că a făcut deja tot ce a putut, dar nu a văzut niciun remediu pentru situația sa.
  3. Dacă El nu-l ajută, mai bine va fi mort decât viu.

Acestea sunt trei atitudini corecte față de viață. Totul este determinat de Creator. Nu există un singur gând sau vreun sentiment care să vină de la mine, ci numai de la Creator.

Prin urmare, trebuie să fiu mereu într-o stare accentuată de disponibilitate, analizând tot ceea ce se întâmplă în mintea și sentimentele mele, realizând că Creatorul mi le prezintă și îi cer imediat corectare, pentru a mă îndruma corect să am gânduri bune de iubire și dăruire față de ceilalți, adică însoțit de sentimente bune, care sunt mai presus de sine și pentru a dărui altora.

Creatorul dezvăluie numai răul în mine, așa cum se spune că „Am creat răul.” Cu toate acestea, prind acest rău la jumătatea drumului și rog imediat Creatorul să-l schimbe în bine.

Apoi încep să intru într-o relație interesantă cu Creatorul numit „dans”, ca un tango: El mă conduce, iar eu Îl conduc. El mă influențează, iar eu Îi înapoiez la fel. Astfel, ne completăm reciproc.

Recunoașterea răului este principală aici. Odată ce ai înțeles că a venit de la Creator și că „Nu există altceva în afară de El”, mai rămâne un singur lucru: Îi cerem să schimbe răul în bine. Despre asta este vorba în întreaga noastră viață, întreaga noastră muncă spirituală.

Întrebare:  Pot să mă îndrept spre Creator fără să-mi recunosc calitățile egoiste și capacitatea lor de distrugere?

Răspuns:  Nu. Este ca și cum ai fi portarul, iar Creatorul trage constant la poartă și trebuie să deviezi constant șuturile Lui.

Întrebare:  Cabaliștii se angajează în auto-reproș?

Răspuns:  Dacă plângi în mod constant, nemulțumit de viața ta, reproșând oricui și orice, atunci ești nemulțumit de ceea ce ți-a oferit Creatorul.

Întrebare:  Cabala vede pozitiv cauza depravării umane?

Răspuns: Creatorul a făcut acest lucru în mod special, pentru ca o persoană să aibă nevoie de ajutorul Său și, astfel, să poată urca la nivelul Său.

Din KabTV „Fundamentele Cabalei”,12/17/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: