Când veți împrumuta cu ceva pe semenul vostru …

Tora, Deuteronom 24:10 – 24:11: Când veți împrumuta cu ceva pe semenul vostru să nu intrați în casa lui că să luați lucrul stabilit drept garanție. Să rămâneți afară și omul pe care l-ați împrumutat să va aducă afară lucrul stabilit drept garanție.

Tora nu vorbește depsre interacțiunile umane dintre oameni, instruindu-te să nu intrii în casa unei persoane căreia îi dai un împrumut, pentru a evita să-i arăți că ești stăpân pe situație, că el îți este dator. Nu vorbește despre acțiunile corporale.

A împrumuta înseamnă a oferi forțe dorințelor egoiste, pentru a le permite să fie folosite mai târziu într-un scop altruist.

Intrarea într-o casă înseamnă unirea cu dorința egoistă. Totuși, trebuie să iasă afară și să-ți dea ceea ce îi permite să fie atașat de tine. Prin urmare, nu ai dreptul de a intra în casa unei persoane căreia îi oferi un împrumut, deoarece ai putea fi influențat de egoismul său, din moment ce tu ai intra în Kli-ul său, sau în vasul, în dorință lui, în cele patru faze ale sale. Interacțiunea trebuie să fie pur și simplu exterioară, iar tu trebuie să iei înapoi împrumutul fără garanție și fără dobândă.

Este scris “rămâi afară”, unde afară se referă la proprietate.

Este o distincție între proprietatea privată și cea publică (precum piețele publice și străzile). Curțile sunt un tip de propiretate care aparțin câtorva deținători de case. Mai sunt, de asemenea, proprietăți precum câmpurile, care sunt dincolo de granițele orașului, dar care, totuși, aparțin unui anumit proprietar.

Există, de asemenea, proprietăți care nu aparțin de nimeni, adică ele aparțin publicului. Există proprietăți care aparțin Cohenilor (preoți), adică Templul și așa mai departe. Cu alte cuvinte, totul a fost însușit, deoarece toate au o rădăcină spirituală. Tratatul de “Shabbat” din Talmud vorbește despre asta.

În modul acesta este divizată lumea noastră interioară și, prin urmare, o vedem în modul acesta în afara noastră. În realitate, nu este nicio lume exterioară – este numai modul în care o percepem. Dacă ne corectăm pe noi înșine, vom descoperi gradual că aceasta este lumea unde existăm de afară și în exterior.

Din emisiunea de pe KabTV “Secretele Cartii Eterne” 10/31/16

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: