Cele două porunci: primirea și dăruirea

560Baal Sulam, „Pacea”: în examinarea generală, constatăm că există doar două Mitzvot de urmat în societate. Acestea pot fi numite 1) „primire” și 2) „dăruire”. Aceasta înseamnă că fiecare membru trebuie, prin natură, să primească ce are nevoie de la societate și trebuie să aducă beneficii societății prin munca sa pentru bunăstarea ei. Și dacă cineva încalcă una dintre aceste două Mitzvot, va fi pedepsit fără milă.

Întrebare: Dacă Baal HaSulam credea că există doar două porunci, atunci unde ar trebui să plasăm cele Zece Porunci? Sunt aceste două împărțite în 10, 613?

Răspuns: Așezăm totul în funcție de stările, relațiile noastre etc. Dar, în realitate, ce altceva mai există în natură în afară de primire și dăruire? Nimic!

Întrebare: Așa cum există 365 de zile, atât de multe ore și atât de multe secunde într-un an, așa și cele două porunci principale sunt împărțite în unele auxiliare?

Răspuns: Da. În natură, nu există altceva decât plus și minus. Dar când începeți să le introduceți în relațiile dintre oameni, stabiliți oameni, relațiile lor și fiecare persoană în raport cu voi înșivă și cu ceilalți, și apoi obțineți un număr imens de condiții – pentru a primi și a dărui. Și trebuie cumva să aduni acest lucru într-un singur sistem. Aceasta, în principiu, este descrisă în Tora.

Comentariu: Rabinul Akiva a mers și mai departe susținând că există o singură poruncă: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”.

Răspunsul meu: Acesta prevalează asupra acestor două, astfel încât primirea și dăruirea sunt doar de dragul altora.

KabTV „Stările spirituale” 26.12.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: