Disperat de propriile sale forțe

Înțelepciunea Cabalei respectă ambele forțe care acționează în realitate: forța atracției și forța respingerii. Ambele provin de la Creator și ambele sunt la fel de importante în ochii Săi. De asemenea, trebuie să le tratăm în acelaşi fel.

Forța de respingere nu este mai puțin importantă decât forţa de atracţie. Desigur, am prefera forța de atracţie, dar așa apare în dorința noastră de a primi, ceea ce nu este spiritual. Cu toate acestea, se spune că o persoană ar trebui să binecuvânteze pentru rău chiar mai mult decât pentru bine și să se raporteze la bine și la rău în egală măsură. Omul va fi apoi restricționat, la punctul din mijloc, independent de orice, și astfel va putea să se ridice deasupra naturii și să devină liber.

Prin urmare, este foarte important să trecem atât prin stări rele, cât și bune, în aceeași măsură, deoarece doar din acest punct putem lua decizii corecte.

Intrarea în lumea spirituală este foarte specială. Este ca și cum ai voie să intri, să o respingi și așa mai departe, din nou şi din nou. Prin urmare, să studiem psihologia noastră interioară, în ce măsură dorim sau nu spiritualul. Există astfel de momente în studiu când intrarea este deschisă pentru noi, dar nu vrem să intrăm. Creatorul trebuie să ne atragă.

Trebuie să fim pregătiți pentru astfel de stări reci pentru a exista în lumea spirituală și, în primul rând, ar trebui să acordăm atenție punctului din mijloc care ne permite să menținem echilibrul, independența, atunci când nu suntem atrași nici spre bine, nici spre rău, ci numai spre măreția Creatorului, care ne determină direcția corectă de dezvoltare.

Măreția Creatorului este dezvăluită numai în punctul din mijloc, în linia de mijloc. Adică, cel mai important este să nu ne aplecăm nici spre stânga, nici spre dreapta, ci să rămânem la mijloc, deasupra cunoașterii și a rațiunii, astfel încât să nu ne intereseze dacă ne simţim bine sau rău. Este important să rămânem în acest punct central și să facem eforturi pentru Creator. Dacă aspir la linia de mijloc și mi-o imaginez, atunci îmi pot imagina forțele care acționează asupra mea: stânga, dreapta și mijloc.

Omul ar trebui să fie complet disperată de propriile forțe. Dar această disperare este în sine, nu pe cale și scop. Dacă dintr-odată esti disperat datorită scopului, atunci trebuie să faci totul pentru a reveni la echilibru; altfel, nu ești în realitatea corectă. Starea potrivită este atunci când nu mă aplec nici la stânga, nici la dreapta, ci mă străduiesc numai pentru măreția Creatorului, astfel încât să fiu atras de El.

Și dacă mă aflu în acest punct corect, voi afla că nu am nici o forță acolo, nici o minte, nici un mijloc de a face măcar un pas înainte. Este ca și cum aș fi suspendat în aer și aceasta este o condiție foarte importantă în dezvoltarea noastră. Până la urmă, când am înțeles că nu am nimic și nimic nu mă va ajuta, atunci îmi rămâne doar un singur lucru: rugăciunea. Din această stare, va apărea o adevărată rugăciune pentru că nu am nici un sprijin, nici o șansă să fac măcar un pas, iar adevărata rugăciune este ceea ce mă ajută. Este un strigăt în deșert, în disperarea forțelor mele.

Însă acesta nu este un semn de slăbiciune, așa cum ni se pare astăzi. Momentan, ne bazăm încă pe puterea noastră. Dar cu cât ajungem mai aproape de intrarea spirituală, cu atât ne bucurăm, dezvăluind lipsa propriei noastre forțe, ceea ce înseamnă că devenim mai dependenți de Creator.

Și chiar la intrare, omul vede că numai Creatorul îl poate salva, îl poate ajuta, iar întrebarea este dacă este capabil să ceară ajutor sau nu. Rugăciunea este posibilă doar cu sprijinul celor zece – aceasta este prima condiție necesară pentru a vă orienta către Creator cu o rugăciune.

Puteți efectua o acțiune spirituală, întoarcându-vă la Creator, lăudându-L, cerându-I și luându-L ca partener, dar numai într-un minian, în zece și nu mai puțin de atât. Fără acesta, omul  nu se poate ridica deasupra egoismului său într-o cerere către Creator și nu va ști ce să ceară. Prin urmare, este evident că intrarea în spiritualitate este posibilă numai prin grupul de zece.

Din prima parte a Lecției zilnice de Cabala 12/2/20, Disperați de propriile forțe

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed