“Este sfârșitul lumii (așa cum o știm)” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Este sfârșitul lumii (așa cum o știm)

Dacă așezați degetul oriunde pe harta lumii, veți descoperi că dezastre naturale fără precedent îl afectează. Natura face ravagii pe planetă și oamenii încep să se întrebe „Este sfârșitul lumii?” Din fericire, este. Este sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem și începutul unei lumi noi, mult mai bune. Tulburările pe care le trăim sunt durerile facerii, iar noi, vârful creației, putem accelera și ușura naşterea sau o putem face dificilă și dureroasă.

Lumea care se naşte este echilibrată, calmă și toate creațiile din ea se susțin reciproc. Este opusul lumii în care trăim acum, unde „supraviețuirea celui mai potrivit” este deviza, iar cei slabi sunt exploatați nemilos. Lumea actuală nu este așa pentru că natura este inerent fără grijă. Natura este inerent echilibrată. Noi, pe de altă parte, suntem în mod inerent și infinit, egoişti și aflându-ne în vârful piramidei, determinăm modul în care funcționează totul. Deoarece suntem egoiști până în profunzime, facem și restul lumii să funcționeze la fel, iar consecințele sunt evident oribile.

Deoarece partea negativă din noi este covârșitor dominantă, acționăm fără a ține cont de nimic, nici măcar de viitorul propriilor copii. Suntem pur și simplu de nesăturat și nicio explicație rațională nu ne va convinge să nu mai devorăm tot ce putem, oricât putem și cu cât îi degradăm pe ceilalți în acest proces, cu atât simțim mai bine despre noi înșine. Aşa cum scrie Tora (Geneza 6: 5), „Răutatea omului este mare … și toate creațiile gândurilor inimii sale sunt numai rele, toată ziua”.

Mai rău încă, Kli Yakar, o interpretare extinsă a Torei din secolul al XVII-lea, scrie despre acel verset: „Toate creațiile gândurilor inimii sale sunt numai rele, toată ziua” înseamnă că, pe tot parcursul zilei, pofta [omului] este de nesatisfăcut. Nu există o oră în zi când el este mulțumit. Mai degrabă, în fiecare oră adaugă mai mult poftei sale”. Acum, că vedem cine suntem, ne putem aștepta ca lumea din jurul nostru să nu se destrame?

După mai bine de un secol de exploatare totală a resurselor, animalelor și oamenilor, am ajuns la sfârșitul lumii pe care o cunoşteam.

De aici înainte, vom fi obligați să construim o lume nouă, care să fie echilibrată și care să aibă grijă de toți locuitorii săi, o societate al cărei motto nu este „supraviețuirea celor mai în formă”, ci „supraviețuirea celor mai prietenoși”, aşa cum antropologul Brian Hare și cercetătoarea Vanessa Woods și-au intitulat cea mai recentă carte.

Când vom ajunge în sfârșit la conștientizarea faptului că trebuie să fim ca restul naturii, echilibrați și cu grijă, ne vom da seama că așa au fost lucrurile de-a lungul timpului. Hare și Woods, de exemplu, au menționat în cartea lor că accentul aparent al lui Darwin asupra supraviețuirii celui mai potrivit este o interpretare greșită a descoperirilor sale. Într-un citat din Descendența omului a lui Darwin, ei aduc la iveală o perspectivă nouă asupra scrierii lui Darwin: „Acele comunități, care includ cel mai mare număr de membrii empatici, ar înflori cel mai bine și ar crește cel mai mare număr de descendenți”.

Ne putem atribui reticența de a vedea cum funcționează cu adevărat ego-ul nostru, care se străduiește să fie singurul conducător, dar astăzi, această aspirație este o prerogativă pe care nu ne mai putem permite să o luăm. Dacă ne continuăm comportamentul abuziv mai departe, natura se va dezintegra și toți vom plăti prețul. Nu numai că dezastrele naturale ne vor afecta, dar agresivitatea și dușmănia vor crește în fiecare aspect al vieții noastre, până când ne vom afla implicați într-un al treilea război mondial în care țările folosesc armele nucleare una împotriva celeilalte.

Desigur, dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să aflăm că nu avem altă opțiune decât să ne schimbăm comportamentul unul față de celălalt. Dar chiar nu putem învăța acest lucru înainte de a ne mistui reciproc?

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed