“În urma alegerilor generale din Israel” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “În urma alegerilor generale din Israel

Momentul perfect: în ziua alegerilor parlamentare israeliene, am început să studiem articolul lui Baal HaSulam „Pacea în lume”. Printre altele, articolul vorbește despre interdependența tuturor oamenilor și despre modul în care acțiunile pozitive sau negative ale fiecăruia dintre noi afectează viața tuturor. Aceasta înseamnă, conchide Baal HaSulam, că dacă nu știm că lumea funcționează conform legii considerației reciproce, să ne ajustam comportamentul și să ne construim societatea în consecință, vom ajunge să ne rănim unii pe ceilalți și pe noi înșine.

Dacă ne uităm la lumea de astăzi, este clar că suntem indiferenți față de interdependența noastră și indiferenți față de necesitatea de a fi atenți unii cu ceilalți. Drept urmare, ne îndreptăm către o prăbușire socială globală.

Fizica. Chimia, Biologia, Zoologia, Astronomia și orice alt domeniu al științei urmează legi stricte. Este imposibil să înțelegem vreo știință fără a studia mai întâi legile ei. Noi în schimb credem că putem inventa legile sociale după capriciile noastre. Deloc surprinzător, rezultatele sunt războaiele și haosul.

Să luăm de exemplu, alegerile parlamentare de ieri din Israel. În țara noastră democratică, fiecare votează după părerea lui. Cum și-au formulat oamenii opiniile? Prin ceea ce au auzit de la mass-media, de la prieteni și de la familie. Totuși, fără a cunoaște legile după care funcționează lumea, cum poate fi corectă vreo viziune?

În loc să învățăm legea dependenței reciproce care guvernează lumea și să construim societatea conform acestei legi, insistăm să ne gândim că opinia noastră egoistă este singura valabilă.

Cumva, nu reușim să înțelegem că într-o lume ale cărei elemente sunt toate conectate, egoismul este în mod inerent greșit şi implicit dăunător.

Este ca și cum ai încerca să studiezi lumea fizică fără a învăța mai întâi legile fizicii. Dacă am încerca să facem asta, am greși la fiecare pas. Deoarece nu cunoaștem regulile pentru a trăi într-o societate interdependentă și încercăm să ne impunem atitudinea egocentrică asupra acesteia, societatea noastră este fragmentată și nesigură pentru a trăi.

Adevărul este că nu trebuie să schimbăm nimic în lume. Dacă ne-am uita la natură, am vedea că este perfect echilibrată și totul funcționează fără probleme atât timp cât nu interferăm cu ea. Prin urmare, singurul lucru care trebuie schimbat este omenirea. Dacă totul în natură este interdependent și se sprijină reciproc ar trebui să facem același lucru.

Pentru a schimba lumea în care trăim, nu trebuie să schimbăm guvernul; noi trebuie să ne schimbăm. Orice guvern care acționează egoist dăunează circumscripției sale. „Votul” corect este „alegerea” unității; așa funcționează totul în jurul nostru și, dacă nu ne adaptăm la mediul înconjurător, nu va exista pace, prosperitate sau bunăstare.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: