“Încotro merge Unchiul Sam” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinÎncotro merge Unchiul Sam

Duminica trecută, unchiul Sam a sărbătorit 275 de ani, adică ziua de 4 iulie a Americii sau Ziua Independenței. Am primit multe întrebări despre „țara oportunităților nelimitate” și în ce direcție se află, având în vedere transformările sociale rapide și relațiile politice volatile atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Multe dintre întrebările pe care le-am primit s-au referit la discrepanța puternică dintre starea actuală a societății americane și Declarația de Independență. Într-o realitate a violenței, a abuzului de droguri extins și a depresiei și disperării omniprezente, este aproape ciudat să citești Declarația care afirmă: „Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt creați egali, că sunt înzestrați de către Creatorul lor cu anumite Drepturi inalienabile, printre acestea fiind Viața, Libertatea și căutarea Fericirii”.

Într-adevăr fără vina sa, America a pierdut cursa în căutarea fericirii. Lucrurile se pot schimba întotdeauna în bine, dar este nevoie de hotărâre și determinare și mai ales, de recunoașterea problemei, care în cazul Americii este dezintegrarea socială.

Când fondatorii comunității au imaginat viața în noua țară independentă, oamenii erau mult mai „orientați spre comunitate” decât sunt astăzi. Viața era mai simplă, iar aspirațiile oamenilor se învârteau în general în jurul asigurării aprovizionării, locuinței și creșterii copiilor. Având în vedere aceste obiective, era firesc să se aspire ca fiecare american să aibă aceste „drepturi inalienabile”.

Cu toate acestea, americanii din 1776 și americanii de astăzi au foarte, foarte puțin în comun. Nu numai americanii, ci întreaga omenire s-a schimbat dramatic în acei ani și nu în bine. Aceste schimbări, care s-au accelerat aproximativ de la începutul secolului al XXI-lea, au făcut oamenii mult mai egoisti, narcisişti, necomunicativi, ireversibili față de valorile și autoritățile sociale și iresponsabili în ceea ce privește consecințele acțiunilor lor. Drept urmare, „căutarea fericirii” a devenit un scop foarte personal, care deseori implică urmărirea nefericirii altor persoane. Există în special în America, numeroase exemple de aspirații ale oamenilor de a atinge fericirea, umilind și disprețuind alte persoane sau grupuri pe baza etniei, religiei, culturii sau orice altă trăsătură care poate fi folosită pentru a califica și demoniza alți oameni și a justifica răutatea faţă de ei.

Cu toate acestea, dacă fiecărui grup, secte sau fracțiune din societate îi pasă doar de ea însăși, societatea se va prăbuși și toate grupurile, sectele și fracțiunile vor suferi. Pe măsură ce grupurile de luptă se străduiesc să se afirme în detrimentul celorlalți, le refuză altora „Viața, libertatea și căutarea fericirii” pe care le cer pentru ei înșiși. Mai mult decât atât, garantând că alte grupuri îi vor trata la fel. O astfel de criză socială îi neagă țării viitorul. Astăzi, aceasta este starea Americii la începutul celui de-al 275-lea an.

Nu spun asta pentru a mustra pe cineva în special și, cu siguranță nu pentru a patrona. Strig ceea ce văd, astfel încât și alții să o poată vedea și să-și îmbunătățească viața. Cred că toți oamenii ar trebui să se bucure de drepturile de bază pe care le articulează Declarația de independență, iar primul pas către realizarea lor este să vedem unde nu sunt implementate, astfel încât oamenii să poată construi împreună o societate mai dreaptă, unită și fericită.

Dacă dorințele mele pentru America ar fi ascultate, aș dori ca ei să ia o pauză de la violența armelor, abuzul de substanțe și alte forme de distrugere personală și reciprocă și să reflecteze la ceea ce trebuie să facă pentru a-și face societatea mai echitabilă, unită și fericită. Și nu prin răzbunare, deoarece asta ar trezi mai multă ură, ci prin privirea către viitor și reimaginarea unui vis american în care oamenii își ating obiectivele, trăiesc fericiți cu o mulțime de economii, cu locuințe, sănătate, educație și mai ales cu o comunitate de care au grijă și căreia îi pasă de ei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed