Înțelepciunea mulțimii și înțelepciunea Cabala

Întrebare: Efectul înțelepciunii mulțimii este ca opinia generalizată a unui grup larg de oameni să permită răspunsuri și predicții mai precise. Însă asta se întâmplă numai când membrii mulțimii fac judecăți independent unul față de celălalt. De ce? Cum funcționează?

Răspuns: Principiul de procesare a datelor colective unde toți se uită pentru ei înșiși la opinii opuse, puncte de vedere opuse, școli opuse, acesta este un principiu puțin diferit decât în Cabala. Iar atunci când ei încearcă să generalizeze rezultatul împreună, reiese mult mai bun și mult mai adevărat decât rezultatul la care fiecare ar fi ajuns în mod individual. Dar asta tot nu este ceea ce spune Cabala.

Conform Cabalei, noi ar trebui să ne ridicăm la nivelul de credință deasupra rațiunii, adică deasupra noastră și să rezolvăm problemele nu într-un fel egoist – cât de deștept este fiecare dintre noi și se poate conecta mai mult cu alții – ci să fim în credință deasupra rațiunii, să putem să stăpânim puterea echipei, să ne ridicăm deasupra individualității fiecăruia și deasupra individualității comune.

Adăugând egourile noastre noi în mod simultan adunăm împreună dorința de a ne ridica deasupra egoului nostru total. Rezultă că pe de-o parte noi avem un imens egoism comun și pe de altă parte noi dobândim putere anti-egoistă. Și apoi noi putem cu adevărat să facem o acțiune complet nouă, de calitate foarte înaltă, care este construită pe dăruire și nu pe primire.

Remarcă: Asta este similar cu ce a spus Einstein: „Noi nu putem să rezolvăm problemele noastre cu aceeași gândire pe care am folosit-o atunci când le-am creat.” Este rezolvată tot timpul pe un nivel superior. Adică următorul pas este conexiunea dintre oameni.

Comentariul meu: Da. Și deși Einstein a ajuns la asta în mod instinctiv, diagnoza este corectă.

De pe KabTV „Abilități de comunicare” 9/25/20

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: