La granița dintre dorit și împlinit

Întrebare: Egoismul este natura noastră, esența noastră. De-a lungul întregii istorii a dezvoltării umanității, dorințele noastre, adică egoismul nostru, au crescut constant.

Este suficient să amintim povestea de basm a lui Pușkin despre peștele de aur (similar cu „Pescarul și soția Sa” de frații Grimm), care ilustrează creșterea dorințelor și golirea imediată după împlinirea lor. Care este motivul pentru care natura ne aduce constant în această stare?

Răspuns: Acest lucru înseamnă pentru noi că vrem să prindem un pește de aur și să-l folosim 1000 %, deoarece așa se dezvoltă egoismul în noi.

Egoismul, forța ascunsă a naturii, împinge nivelurile mineral, vegetal și animal și, în principal, oamenii, la împlinirea maximă. Cu toate acestea, în principiu, este imposibil de realizat.

Întrebare: Înseamnă că împlinirea și golirea ulterioară a dorințelor determină dezvoltarea dorințelor mai mari în noi? Există un fel de limită pentru ele?

Răspuns: Dorințele sunt nelimitate. De ce ar trebui să fie limitate? Dacă vreau zece grame de un fel de plăcere și o primesc, mă aflu într-o stare de nelimitare, de infinit.

Întrebare: Îndeplinirea dorințelor noastre, care se realizează prin multe eforturi, este resimțită doar pentru o perioadă scurtă de timp, apoi dispare. Mai ales când vine vorba de dorințele de bază: mâncare, sex și familie. De ce?

Răspuns: Acest lucru este pentru ca noi să mergem mai departe și să obținem mai multe. Există o dezvoltare constantă a dorințelor noastre. Aceasta nu este doar o repetare a acelorași dorințe, deoarece acestea se schimbă ușor.

Simțim mereu o dorință mai mare, apoi o mai mare golire, care este urmată de o dorință și mai mare de plăcere și un gol și mai mare, etc.

Întrebare: Cu cât este mai mare calitatea plăcerii, cu atât durează mai mult. Să spunem că plăcerea de a mânca o masă durează un timp destul de scurt. Plăcerea faimei, de exemplu, de la câștigarea unei competiții sau de la un concert, durează, după cum spun psihologii, chiar și pentru câteva săptămâni. La ce ne va duce până la urmă?

Răspuns: La faptul că vom dori mult și atunci vom realiza în sfârșit că dorința de la sine nu ne îndeplinește, deoarece plăcerea care vine și umple dorința o lasă imediat goală.

Întrebare: Cu toate acestea, plăcerea de a comunica cu prietenii îndeplinește mult mai mult decât din consumul unei mese sau cumpărături. Pe de altă parte, vedem o mulțime de oameni singuri. De ce oamenii nu stau în cercuri și nu comunică între ei?

Răspuns: Nu putem simți plăcere tot timpul din aceeași împlinire. În nici un caz. Natura plăcerii este determinată doar de diferența dintre ceea ce dorim și ceea ce simțim.

Prin urmare, trebuie să existe o reînnoire constantă a dorinței și, în consecință, o reînnoire constantă a împlinirii ei. Doar în cazul dezvoltării dinamice atât a dorinței, cât și a împlinirii și a continuării lor completându-se reciproc, vom simți plăcere.

De fapt, dorințele și împlinirile sunt date pur mecanic. Schimbarea lor, când vă aflați la granița dintre ceea ce doriți și ceea ce vă îndepliniți, vă oferă un sentiment de plăcere.

Întrebare: Deci suntem aranjați astfel încât să ne putem bucura doar de câteva momente?

Răspuns: Doar pentru o clipă!

Din „Post-Coronavirus Era” din KabTV, 23/04/20

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: