Nu este nevoie să așteptați să fiţi zdrobiţi

293Comentariu: Există o pildă despre o broască care s-a blocat în noroi într-un șanț. Oricât a încercat să iasă, nimic nu a funcționat. Prietenii ei au încercat să o ajute fără rezultat, au eșuat.

Seara, prietenii istoviți au plecat acasă și și-au lăsat prietena în voia sorții și erau siguri că vor veni a doua zi şi ea nu va mai fi acolo.

Au venit, iar ea sărea veselă pe iarbă. Ei spun: „Cum te-ai descurcat?!” „Foarte simplu”, a răspuns broasca, „a apărut o căruță și pur și simplu nu am avut de ales decât să ies cât mai curând posibil.”

Cât de asemănător este cu lumea noastră, că trebuie să ne apropiem de un asemenea dezastru care pur și simplu ne va zdrobi!

Răspunsul meu: Conștientizarea.

Întrebare: Da, și abia atunci vom ieși. Spuneţi că există o cale a bunătății și că există o cale a suferinței. Suntem pe calea suferinţei. Adică ar trebui să fim zdrobiți și abia atunci vom ajunge la ceva bun?

Răspuns: Da. La ultimul pas. Altfel nu vom dori să scăpăm de egoism. Aici însă trebuie să existe încă o bază ideologică, soluția problemei este la rădăcina ei – pentru ce vom scăpa de armele atomice.

Trebuie să scăpăm de dorința noastră de a-i suprima, distruge și domina pe alții. Dorința de a primi, dorința de a suprima pe altul este egoism pur. De asta trebuie să scăpăm. Aceasta înseamnă să treci de la ură la iubire.

O astfel de întorsătură este practic imposibilă. Numai prin descoperirea răului. Iar revelarea răului poate fi într-adevăr doar globală și doar o decizie liberă.

Întrebare: Deci, noi, ca broasca asta, suntem într-o groapă? Vine căruţa și încă nu ne pasă de asta?

Răspuns: Da. Mai mult, ne uităm la alții, ce ar face ei? Lasă-i să fie ei primii care se sperie și să înceapă să facă ceva. Dar sper că situația de astăzi va determina ceva.

Întrebare: Nu este doar o căruţă, ci un mare tanc care ne va zdrobi?

Răspuns: Da.

Întrebare: Deci această frică, așa cum spuneți, este în centrul tuturor. Și vom scăpa de frică?

Răspuns: Da. Vom sări din frică și din conștientizarea inevitabilității morții. Mai mult, nu ne este deosebit de frică de moarte. Doar că va veni timpul, starea umanității se va schimba și vom înțelege că nu avem încotro, iar moartea nu este nicio opțiune, nu este o soluție la problemă.

Întrebare: Și cum frica și faptul că sinuciderea, moartea nu este soluția problemei, duc la realizarea fundamentului că totul este în egoism, că acesta este de vină pentru tot? Unde are loc această răsturnare?

Răspuns: O revoluție are loc în om când începe brusc să realizeze că nici măcar moartea nu îl salvează de egoism. Că nici măcar moartea lui nu duce la sfârșitul existenței. El va exista în simţirea unei astfel de suferințe interioare, că nu mai este o chestiune fizică, nu este trupească, corpul deja pare că a dispărut, dar el va continua să sufere.

Întrebare: Și când își va da seama că pricina acestor suferințe este egoismul? În ce moment este înțeles acest lucru?

Răspuns: Când cineva nu mai are nimic altceva decât egoismul. Când cineva vede că moartea nu îl salvează și nu-l scoate din condițiile groaznice din viață. El va continua. După moarte, viața continuă, numai că într-o altă formă și va suferi tot timpul ca în iad.

Întrebare: Și cine îi va spune că egoismul este cauza tuturor?

Răspuns: Atunci el va simți ceea ce îl pune la o astfel de atitudine negativă față de sine, față de lume, față de orice și față de egoismul însuși, care îl domină și îl duce mereu din suferință în suferință.

Întrebare: Deci, va exista acest punct care spune: „Am vrut să-i suprim pe toți, dar trebuie să mă suprim pe mine”? Acesta va fi sentimentul?

Răspuns: Cred că da. Aceasta este soluția. Nu există altă soluție.

KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” 26.01.2023

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed