O masă de recunoștință

509Întrebare: Ați povestit adesea modul în care  profesorul dvs. a ținut mesele. Mesele lor includeau ceapă, ulei de măsline, pâine, sare, piper. A fost aleasă intenționat această dietă simplă, astfel încât alimentele să nu interfereze cu intenția? Sau a existat un alt motiv?

Răspuns: A fost chiar la începutul călătoriei mele. Când am venit seara la curs, am intrat în bucătărie să-mi fac o ceașcă de cafea și am văzut farfurii de plastic simple cu felii de pâine pe jumătate mâncată și resturile de ceapă tocată, piperată, presărate cu ulei de măsline. În apropiere erau întotdeauna câteva sticle de bere goale.

S-a dovedit că cinci – șase elevi ai tatălui învăţătorului meu Rav Baal HaSulam, bătrâni deja, cu vârsta de peste 70 de ani, se adunau la cursuri și în fiecare seară își terminau ziua cu o masă.

Nu cred că aveau nevoie de altă mâncare; asta le era de ajuns seara. O astfel de mâncare reprezintă o masă de recunoștință față de Creator, recunoștință unul față de celălalt pentru faptul că s-au adunat, au studiat împreună și au înțeles universul în studiile lor. Cu această recunoștință față de Creator și-au încheiat ziua.

Întrebare: Sunteţi de acord că, dacă ar avea un fel de dietă sofisticată, mâncăruri speciale, foarte gustoase, ar fi probabil mai greu să păstrați intenția pentru ce faceți acest lucru. De aceea a fost special aleasă o mâncare atât de simplă?

Răspuns: Nu cred că le-ar fi greu. O astfel de masă modestă nu este aranjată pentru asta. Pur și simplu nu este nevoie de mai mult. Nu este un prânz sau o cină obișnuită. Cu o masă atât de simbolică, prietenii care au trăit împreună de 50 până la 60 de ani s-au așezat la masă și și-au încheiat ziua în acest fel. Prin această unitate comună, ei subliniau aprinderea lor spirituală.

KabTV “Stări Spirituale” 7/9/21

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: