“Oamenii egoişti nu pot produce soluţii altruiste” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinOamenii egoişti nu pot produce soluţii altruiste

În Europa și în alte părți, guvernele plătesc sume colosale marilor corporații pentru a le ajuta să evite falimentul. Indiferent dacă le numesc „pachet de salvare” sau „uşurare cantitativă”, la final este la fel: guvernul plătește companiilor să rămână operative.

Nu cred că asta va funcționa pe termen lung. Poate menține companiile pe linia de plutire încă șase luni sau un an dar, de regulă, un guvern, orice guvern nu poate susține companiile care nu se pot întreține. În cele din urmă, situația va izbucni într-o explozie care va fi mai rea decât ceea ce s-ar fi întâmplat dacă guvernul le-ar fi lăsat să cadă în mod natural.

Este mai mult decât atât. Nu cred că un guvern poate face ceva bun pentru oamenii săi. Funcționarii publici, miniștrii și viceminiştrii își netezesc mereu drumul și au în vedere propriile interese. Deoarece toată lumea este egoistă în mod inerent, toată lumea are un motiv subsidiar care nu este în beneficiul publicului.

Nu ne putem aștepta ca oamenii egoişti să facă acte altruiste; este ca și cum ai cere unui tigru să devină vegetarian. Dacă merge împotriva naturii și nu va funcționa. Prin urmare, a cere oamenilor a căror singură concentrare este propria lor carieră, să se concentreze asupra bunăstării altor persoane este neînțelept, nerealist și acţiunea va eșua invariabil.

Socialiștii, capitaliștii, extrema dreaptă sau extrema stângă, sunt cu toții cufundați în egoism. Nu este vina lor; este natura umană și ar trebui să ne ajustăm așteptările de la liderii noștri.

Dacă dorim o schimbare pozitivă reală și durabilă, trebuie să transformăm natura umană. Întrucât natura noastră este egoistă până la bază, schimbarea ei este singura cale de ieșire din crizele în care se găseşte lumea în zilele noastre. Vom cădea din ce în ce mai adânc până ne dăm seama că problema nu este combustibilul pe care îl ardem, pădurile pe care le tăiem, apa pe care o poluăm sau oamenii pe care îi ucidem. Problema este cauza tuturor acelor daune pe care le facem naturii și ni le facem reciproc: egoismul nostru inerent. Când vom începe să lucrăm pentru a ne schimba pe noi înșine, în loc de a cere tuturor celorlalți să se schimbe s-ar putea să ne putem salva, înainte de a fi prea târziu.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed