„Onorați-vă tatăl și mama”

546.02Întrebare: A cincea poruncă este „Cinstește-ți tatăl și pe mama ta, pentru ca zilele tale să se prelungească în țara pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău”. Despre ce e vorba? Cine sunt tatăl și mama?

Răspuns: Tatăl și mama sunt forțele Hassadim și Hochma.

Creatorul este forța superioară. El este urmat de două forțe inferioare: Hochma și Bina. Hochma este forța tatălui, iar Bina este forța mamei. Apoi mai sunt alte șase derivate care compun Zeir Anpin: Hesed, Gevura, Tifferet, Netzach, Hod, Yesod.

Ultima Sefira este Malchut, iar aceasta este creația completă.

Expresia „cinstește-l pe tatăl tău și pe mama ta” înseamnă că ar trebui să îi oferim lui Hochma și Bina posibilitatea de a construi, de a crea, astfel încât tot ceea ce există în ele să apară în cele șase Sefirot ale lui Zeir Anpin, în șase forțe.

Întrebare: Ce înseamnă „a onora”?

Răspuns: A onora înseamnă a aștepta când sunt dezvăluite în creație, deoarece Hochma și Bina, tată și mamă, sunt deasupra ființei create și deasupra creației. Creatorul creează prin ele. Prin urmare, cele șase Sefirot ale lui Zeir Anpin sunt create de tată și mamă, care modelează practic creația.

”Cinstește-l pe tatăl tău și pe mama ta” înseamnă să oferi acestor forțe posibilitatea de a acționa în interiorul tău. Este ca în lumea noastră: poate fătul să facă ceva? Chiar și un copil mic? Totul este făcut pentru el de către părinți. Și aici vorbim despre atitudinea corectă a celui inferior față de cel superior. O persoană din lumea noastră trebuie să permită forțelor superioare să acționeze, să o formeze.

Din emisiunea de pe KabTV „Stări spirituale” KabTV 26.12.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed