Totul se măsoară în raport cu cel mai înalt scop

Întrebare: Baal HaSulam scrie în articolul său „Pacea“: Nu trebuie să examinăm excesiv porunca (Mitzva- singular pentru Mitzvot) de primire, deoarece pedeapsa se execută imediat, ceea ce previne orice neglijare.”

Despre ce este vorba? Într-adevăr, în realitate, nu îi observăm pe cei care primesc să fie pedepsiți de natură.

Răspuns: Faptul că nu vedem pedepse și recompense nu înseamnă nimic. În natură, totul este creat în așa fel încât, atât pedeapsa, cât și recompensa urmează imediat, pur și simplu nu ni se dezvăluie.

Întrebare: Vrei să spui că oamenii care primesc mai mult decât dau și îi folosesc pe alții sunt pedepsiți de natură, dar noi nu vedem acest lucru. Care este pedeapsa lor atunci?

Răspuns: În lumea noastră vedem totul invers. „Cei drepți suferă, cei răi prosperă” (Masechet Berakhot, 7a, 25) Oamenii care folosesc această lume in mod grosolan și îi exploatează pe alții sunt invidiați de toată lumea, deoarece nu vedem imaginea de ansamblu. Nu poți face nimic aici.

Totul este măsurat în raport cu cel mai înalt scop, pe care încă nu îl înțelegem, nu îl vedem și nu îl aprobăm, adică cu privire la unirea absoluta a tuturor într-un singur sistem. Aceasta este exact starea pe care o pierd oamenii care folosesc totul pentru ei înșiși.

Din emisiunea KabTV  „Abilități de comunicare”, 21.08.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed