“80 de ani de la masacrul de la Babi Yar– Menirea noastră nu poate fi distrusă” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin80 de ani de la masacrul de la Babi Yar– Menirea noastră nu poate fi distrusă

În septembrie 1941, în doar două zile naziștii au ucis 33.771 de evrei în râpa Babi Yar de la periferia Kievului din Ucraina ocupată de naziști. Procedând astfel, au eliminat efectiv populația evreiască din capitala țării. Evreii nu s-au adunat în râpă din proprie voință. Pe 19 septembrie, naziștii au cucerit orașul și au început imediat să adune toți evreii, cu sprijinul entuziast al localnicilor. Odată ajunși în râpă, au fost dezbrăcați de haine, bijuterii și documente, apoi împușcați și aruncați în valea morții. Mulți bărbați, femei și copii au fost îngropați acolo, iar povestea lor a fost redusă la tăcere timp de mulți ani.

Naziștii au fost ucigașii, dar ceea ce a uimit cel mai mult pe mulți oameni a fost entuziasmul cu care ucrainenii i-au ajutat. Chiar și naziștii au fost uimiți de ura nemiloasă a localnicilor, așa cum am auzit personal de la oamenii care trăiau în momentul când a avut loc evenimentul.

Cu toate acestea, nu am nemulțumiri cu adevărat, amărăciune sau furie față de nicio națiune, oricât ar fi de antisemită. Întrucât înțeleg de unde vine ura, nu pot decât să arăt cu degetul spre sursa ei și să stărui pentru corectarea ei: noi înșine, evreii.

De la înființarea națiunii noastre, am fost o ciudățenie printre popoare. Strămoșii noștri nu erau înrudiți prin sânge sau să fi apărut dintr-un singur trib, așa cum se întâmplă de obicei cu nașterea națiunilor. Mai degrabă, erau proscriși, paria, rebeli care nu se înțelegeau cu propriul popor pentru că puneau prea multe întrebări sau erau prea încăpăţânaţi. În cele din urmă, au găsit un lider cu gânduri asemănătoare, care i-a unit pe toți sub o ideologie unică, pe care regele Solomon a surprins-o ulterior într-un singur verset: „Ura stârnește lupte, iar iubirea va acoperi toate crimele” (Prov. 10:12).

Acel lider a fost Avraam, iar ideologia pe care a dezvoltat-o a devenit o lege obligatorie a iubirii de ceilalți. Specificul acestei legi a fost descris în Tora și pe baza legii iubirii de ceilalți s-a născut o nouă națiune: „Poporul Israel”.

Nașterea națiunii israeliene nu a fost o întâmplare. A venit pe lume pentru a demonstra că oamenii se pot uni mai presus de toate diferențele, că poate exista pace pe Pământ și că, ridicându-ne peste diferențele și ura dintre noi, dezvoltăm o nouă calitate: calitatea iubirii de ceilalți, până la punctul în care cineva își iubește aproapele ca pe sine însuşi.

O altă unicitate pe care o avea Israel era faptul că, pentru a deveni evreu, nu trebuia decât să respecţi legea iubirii de alţii. A fost o conexiune internă cu ceilalți care ne-a făcut Israel și adeziunea la el a fost sursa de putere a Israelului. Când Israel a menținut-o, a fost de neatins; când a abandonat-o, a devenit slab și vulnerabil, iar alte națiuni l-au cucerit și chinuit. Dar poporul Israel nu a fost niciodată complet eliminat, nici măcar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece datoria sa nu poate fi distrusă.

Odată ce poporul Israel a devenit o națiune, a fost însărcinat să dea un exemplu de unitate mai presus de diviziune. Tora exprimă asta cu sarcina simplă de a fi „o lumină pentru națiuni” (Isaia 49: 6), o lumină care luminează calea ieşirii din ego-ul care distruge omenirea și distruge planeta.

Dar am dezamăgit națiunile și am căzut în ură neîntemeiată, profundă și constantă unul față de celălalt, iar lumea nu ne va ierta. Acesta este motivul pentru care nu există o singură națiune care să nu fie antisemită într-o anume măsură.

Cu toate acestea, nu este totul pierdut; dimpotrivă, de îndată ce ne restabilim unitatea, lumea va schimba modul în care simte faţă de noi. Puteți distruge evreii, dar nu puteți distruge misiunea evreilor. Prin urmare, până când nu ne îndeplinim datoria, până când nu devenim lumina națiunilor, unindu-ne mai presus de ura internă, lumea nu ne va accepta sau nu va considera existența noastră ca fiind legitimă în țara Israelului sau în altă parte. Dar odată ce ne vom ridica deasupra diviziunii, vom fi într-adevăr „o lumină pentru națiuni”.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, consultați cărțile mele: Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism, fapte istorice despre antisemitism ca reflectare a discordiei sociale evreieşti, şi Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea si garanţia reciprocă sunt chemarea de astăzi a zilei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: