“Ce motive au oamenii pentru ura împotriva evreilor?” (Quora)

Michael Laitman, în Quora:  Ce motive dau oamenii pentru ura împotriva evreilor?

Există tot felul de motive declarate pentru a urî evreii, fie că dețin prea multă putere în țările în care ne-am asimilat, conducând întreaga lume, fiind lacomi, invidie pentru succesul nostru disproporționat în lume, în comparație cu alte națiuni, oprimarea Palestinei ca stat evreu, căderea Germaniei în Primul Război Mondial, asasinarea țarului Alexandru al II-lea în Rusia secolului al XIX-lea, băutul de sânge de copii în Evul Mediu, negarea calităţii de profet a lui Mohamed și uciderea lui Isus Hristos.

Totuși, mai fundamental, potrivit Înțelepciunii Cabala, motivele pentru care mulți oameni urăsc evreii sunt precedate de senzația de ură în sine și din sine. După cum scrie Cabalistul Rav Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) în articolul său „Soluţia”:

„Este un fapt că Israelul este urât de toate națiunile, din motive religioase, rasiale, capitaliste, comuniste sau cosmopolite etc., conform propriei lor psihologii.”

Cu alte cuvinte, ura față de evrei nu depinde de numeroasele acțiuni și comportamente ale poporului evreu.

Ura față de evrei este mai degrabă o senzație încorporată în natură care apare în interiorul oamenilor.

Cum iese la suprafață senzația de ură împotriva evreilor?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegem fundamentul poporului evreu, rolul evreiesc în lume și modul în care non-evreii răspund în legătură cu îndeplinirea sau nu a acestui rol.

Fundația Poporului Evreiesc

Poporul evreu a apărut în Babilonul antic acum aproximativ 4.000 de ani. A fost o perioadă în care Babilonul trăia o criză de diviziune socială, cu conflicte și ură, care sfâșiau vechea societate babiloniană. În această perioadă, Abraham, un preot babilonian care a descoperit calea de a se uni deasupra diviziunilor în creștere, adică de a ajunge la revelarea forței unice a iubirii și dăruirii, care există în realitate deasupra ego-ului în creștere, a început să predea deschis metoda lui, oricui dorea să înveţe.

Întrucât diviziunea socială a fost simțită ca o problemă arzătoare, mulți oameni s-au adunat să învețe cu Avraam. El i-a ghidat către descoperirea forței unice a iubirii și a dăruirii, deasupra impulsurilor lor separatoare. Grupul pe care l-a condus a devenit cunoscut drept „poporul lui Israel” (adică „Israel”, provenit de la „Yashar Kel”, care înseamnă „drept la Dumnezeu”, adică direct la forța unică de iubire și dăruire care există în realitate), iar mai târziu au devenit cunoscuți ca „evrei” (cuvântul ebraic pentru „evreu” [Yehudi] provine de la cuvântul „unit” [yihudi] [Yaarot Devash, partea 2, Drush nr. 2]).

Prin urmare, națiunea evreiască a fost fondată nu pe o bază biologică, ci pe una ideologică.

Oameni din Babilonul antic care au simțit că diviziunea socială este o problemă și au simţit nevoia de unitate s-au adunat sub metoda lui Abraham și s-au unit deasupra impulsurilor lor separatoare. Făcând acest lucru, ei au devenit cunoscuți ca „o lumină pentru națiuni”, deoarece atingerea acelei forțe unice și unificate a naturii, deasupra ego-ului uman, care provoacă toată diviziunea și problemele din societate, are un efect de domino pozitiv care „îmbunătățește” conștiința umană: duce la mai multe conexiuni pozitive, mai multă considerație, sprijin, dragoste și grijă, prin umanitate în general.

Rolul evreiesc în lume

Așa cum a fost atunci, așa este și astăzi, dar la o scară globală, mult mai mare.

Ego-ul uman mărit, diviziunea socială, conflictele și ura se confruntă cu o creştere exponențială, provocând numeroase probleme și crize. De exemplu, în ciuda faptului că suntem mai multe populații umane ca niciodată pe planetă și a tuturor conexiunilor tehnologice și interculturale care au fost stabilite la nivel mondial, societatea umană simte tot mai multă izolare, stres, depresie, gol și anxietate.

Cu cât mai mulți oameni simt astfel de probleme, cu atât mai mulți oameni simt în mod inconștient că evreii sunt cauza acestor probleme.

De aici provine senzația de ură împotriva evreilor: faptul că evreii au un rol în lume, să se unească („iubește-ți aproapele ca tine însuți”) deasupra diviziunii („iubirea va acoperi toate fărădelegile”) și, prin aceasta, să fie o conductă pentru forța unică de iubire și dăruire de a se răspândi în toată conștiința umană colectivă („o lumină pentru națiuni”).

Răspunsul către evrei de la Națiunile Lumii, în legătură cu rolul evreiesc

Dacă funcționăm corect, în raport cu rolul nostru în lume, unindu-ne între noi pentru a trece unitatea către lume, atunci vom experimenta o reacție pozitivă din partea tuturor celor din lume.

Dacă totuși, așa cum este în prezent, nu reușim să recunoaștem sau să facem niciun efort pentru a ne uni între noi, atunci blocăm forța unificatoare pozitivă de a ajunge la umanitate și ura se stârnește în non-evrei față de evrei, ca un fenomen natural care servește să ne împingă să ne îndeplinim rolul.

Prin urmare, este speranţa mea că ne vom realiza rolul în lume, mai devreme decât mai târziu, scutind lumea și pe noi înșine de suferință.

Pur și simplu, nu vedem ce ar însemna dacă am face niște pași spre unitate, cât de mult s-ar calma toată tensiunea din societatea umană și între națiuni, cum toată exploatarea, manipularea, ura și abuzul în umanitate ar fi înlocuite de sprijin reciproc, considerație, dragoste și grijă pentru semenii noștri.

Acesta este motivul pentru care am depus atât de multe eforturi pentru diseminarea mesajului despre rolul evreilor în lume și despre cauza și soluția antisemitismului, deoarece viitorul uman de fericire sau suferință depinde în mod specific de acest lucru.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed