Codul juridic nu ajută

271Întrebare: În prezent, în lume există două sisteme juridice. Unul își are originea în Roma antică și se numește drept codificat, iar întreaga listă de infracțiuni, cu sancțiuni maxime și minime, este clar stabilită în el. Al doilea sistem este ceea ce se numește precedent judiciar, când un anumit caz a avut loc cândva în istorie și judecătorul ia o decizie pe baza acestuia. Dar niciunul dintre cele două sisteme nu are succes, deoarece criminalitatea este în continuă creștere. De ce criminalitatea continuă să crească în ciuda faptului că sistemul juridic evoluează?

Răspuns: Îi înțeleg pe avocați. Ei încearcă să pună cumva ordine în societate cu ajutorul legilor, restricțiilor, pedepselor și recompenselor. Acesta este sistemul de guvernare a societății în care aceasta transcende cadrul pe care și l-a stabilit singură.

Totuși, toate acestea sunt temporare și condiționate, pentru că noi schimbăm și cadrul. Ceea ce altădată părea a fi o mare crimă este acum considerată o normă. Ceea ce este acceptat de societate ca fiind ceva obișnuit nu mai poate fi tratat ca o infracțiune specială. Principiul legilor romane nu funcționează deloc astăzi. Nu putem să luăm indicațiile lor și să tratăm o persoană modernă în conformitate cu ele.

Priviți cum se schimbă toate valorile, atitudinile față de viață și atitudinile față de conduita greșită de la o generație la alta. Prin urmare, întregul sistem are nevoie, bineînțeles, de o schimbare constantă. Dar dacă am fi într-un fel de consens general, am înțelege ce schimbări să acceptăm ca normă și pe care să nu le acceptăm.

Cândva se credea că dacă cineva scuipă la o distanță de cinci metri de mine, mă insultă. Îl provocam la duel, îl omoram și toată lumea credea că sunt un erou. Acum nu mai există un astfel de cadru. Cine stabilește cadrul pentru fiecare nivel, pentru fiecare persoană?

În plus, prin natura noastră, suntem complet diferiți în ceea ce privește proprietățile noastre inerente. Ceea ce este ușor de realizat pentru o persoană poate fi foarte dificil pentru alta și viceversa.

Există oameni care încearcă să îndeplinească cadrul social și doresc să fie în relații bune cu ceilalți. Iar acest cadru, acest cod, există în interiorul lor.

Acest lucru nu-i valabil și pentru ceilalți. Este foarte dificil pentru ei să fie de acord cu asta. Au un asemenea entuziasm interior încât nu simt că ceilalți există la egalitate cu ei, ci doar sub ei.

Atitudinea față de lume, față de viață, este atât de diferită pentru fiecare, încât stabilirea unui cod juridic și a unui sistem de pedepse nu ține cont de persoana în sine. Oricât de mult s-ar strădui un judecător, el nu o poate percepe. El nu înțelege esența interioară a unei persoane, înclinațiile sale naturale, genele sale și nu ia în considerare educația sa și ceea ce i s-a întâmplat în timpul formării sale. Acesta este motivul pentru care facem mai mult rău decât bine în acest sistem.

Totuși, nu există nicio soluție. Cabala spune că, dacă vrem să evaluăm corect o persoană, trebuie să o evaluăm doar prin intermediul sufletului său. Și cine o poate face?

Până când lumea noastră nu va ajunge la nivelul spiritual, când vom începe să simțim cu toții conexiunea dintre noi în sufletele noastre, ea va fi necorectată și urâtă, iar noi o vom desfigura din ce în ce mai mult cu ajutorul acestui presupus just sistem de guvernare, sistemul de recompensă și pedeapsă.

KabTV „Close-Up, prezumția de nevinovăție” 4/27/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: