Construirea societății viitoare, partea 2

Responsabilitatea omului

Baal HaSulam, „Construirea societății viitoare”: preceptul primirii necesită doar puțină considerație, deoarece pedeapsa pentru ea este dată instantaneu. Astfel, nu o vom neglija niciodată. Cu toate acestea, pedeapsa pentru cel de-al doilea precept, cel al dăruirii către societate, nu este colectată instantaneu. Mai degrabă ne vine indirect.

Întrebare: Societatea nu ne cere să dăruim; prin urmare, nu ne supunem legii de a dărui societății. Natura ne pedepsește pentru asta. Dar, deoarece pedeapsa nu vine imediat, nu respectăm această lege.

De ce legea asta este implicită? Dacă aș vedea clar că dacă nu dăruiesc societății, iar societatea sau natura mă pedepsește imediat, aș acționa altfel.

Răspuns: Atunci ai fi un animal, nu un om. Diferența dintre om și animal este că animalul este complet supus legilor naturii. Nu are libertate de alegere, dacă să le îndeplinească sau nu. Un animal face totul instinctiv, sub influența aspră a naturii, fără a pune întrebări.

Oamenii, dimpotrivă, au liberul arbitru să îndeplinească legile naturii sau nu. Cu toate acestea, problema este că omul a fost creat în așa fel încât să nu vrea să îndeplinească legile naturii.

Natura, Creatorul, dorește ca omul  să se dezvolte pe sine, astfel încât să înțeleagă că este obligația lui să îndeplinească legile naturii. Nici măcar de dragul lui, însuși, ci de dragul altora, astfel încât omul să devină unul cu natura, cea care dăruiește, împlinește, dă naștere și se dezvoltă.

Din Kab Tv „Fundamentele naturii” 7/02/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: