“De ce este nevoie de grijă pentru a construi o Sukkah adecvată” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “De ce este nevoie de grijă pentru a construi o Sukkah adecvată

Sukkot [Sărbătoarea Corturilor] este unul dintre cele mai familiale festivaluri evreiești. Pentru cei care o respectă, să stai în Sukkah [coliba festivă] este o experiență specială: să mănânci și să cânți împreună și să sărbătoreşti adunarea familiei.

Dar Sukkot are și un sens profund spiritual și, judecând după instrucțiunile carantinei date de coronavirus, se pare că reticența noastră de a o respecta la acel nivel ne-a făcut, într-un anumit sens, „nevrednici” să o sărbătorim așa cum eram obișnuiți. Sensul spiritual al Sukkot are legătură cu calitatea relațiilor noastre.

La fel ca toate celelalte sărbători evreiești, Sukkot simbolizează o etapă în tranziția noastră de la oameni înclinați spre individualitate, la oameni care practică și susțin solidaritatea. Poporul Israel „și-a inaugurat” națiunea atunci când s-a angajat să se iubească „ca un singur om cu o singură inimă”, iar sărbătorile evreiești detaliază procesul de atingere a acestui obiectiv.

Conform tradiției, Sechach, acoperișul de peste Sukkah, trebuie să fie făcut din resturile din hambare și cramă. Aceste deșeuri, lucrurile pe care le aruncăm, simbolizează valorile pe care le considerăm în mod natural ca fiind mai puțin esențiale pentru succesul nostru în viață, pentru individualitatea noastră, și anume valorile pro-sociale. Trăsături precum dăruirea, grija, empatia, solidaritatea, responsabilitatea reciprocă și alte astfel de valori, care fac posibilă viața socială, sunt de obicei ultimele în lista noastră de priorități, după ce ne-am satisfăcut ambițiile personale, lucruri pe care nu le facem niciodată. Cu toate acestea, pentru solidaritate, pentru crearea unei societăți solide și durabile, acestea sunt cele mai importante.

Realizând Sechach-ul, în special din acele elemente aruncate în mod obișnuit, înseamnă că ne inversăm valorile și ne transformăm din indivizi egoişti în oameni atenţi și empatici. Punerea acestor valori deasupra capetelor, ca să spunem așa, reprezintă inversarea valorilor noastre.

Se pare că astăzi aceste idealuri sunt exact ceea ce avem nevoie pentru a atenua furia violentă, care s-a răspândit în toată societatea. Poate că dacă am adopta aceste valori în viața noastră pe tot parcursul anului, nu ar trebui să sărbătorim Sukkot doar cu familiile noastre conjugale.

Îmi doresc ca toți să îmbrățișăm aceste valori ale Sukkot, astfel încât să ne putem face o lume mai bună, un viitor mai sigur și o viață mai fericită.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: