Două fețe ale egoismului

543.02Zohar pentru toți, VaYetze, articolele 23-24: Femela SAM este numită „un șarpe”, „o femeie desfrânată”, „sfârșitul oricărei făpturi” și „sfârșitul zilelor”.

Ea se agață de Ruach-ul masculului și se împodobește cu multe ornamente ca o prostituată dezgustătoare care stă la începutul drumurilor și cărarilor pentru a seduce oamenii.

Asta ne învață că ea are nevoie doar de cei care încep să meargă pe calea lui Dumnezeu, care ar putea cădea în capcana ei.

Este vorba despre egoismul nostru, despre dorința noastră, care se agăță de mici plăceri temporare și le vede ca pe un scop. Adică, trebuie să oferim corpului nostru umplerile fiziologice normale pentru ca acesta să existe.

Îi dăm în măsura necesară pentru asta. La fel cum, de exemplu, trebuie mai întâi să hrănești un cal și apoi să îl folosești. Același lucru este și aici, trebuie să oferiți corpului un fel de umplere, astfel încât să poată apoi lucra și să existe în mod normal fizic. Atunci nu este considerat ceva rău pentru că este necesar. Prin urmare, Cabala spune că o persoană ar trebui să se gândească mai întâi la acest lucru, așa cum este scris: „Dacă nu există pâine, nu există Tora”.

Dacă îți tratezi egoismul, nu ca pe un motor care ar trebui să te conducă înainte și stai pe el ca un călăreț și îl controlezi, ci ca pe un măgar care te controlează, atunci este rău.

Atunci acest egoism devine ca o târfă, care abia așteaptă să smulgă mai mult din această lume și poate chiar din lumea spirituală. Ea încearcă să folosească toate aspirațiile, toate dorințele, toate gândurile unei persoane pentru a trăi viața astfel încât să primească împlinire și imediat să se simtă din nou gol.

Știm că nimic nu este etern, totul este întotdeauna efemer și, în cele din urmă, aduce doar goliciune. De aceea, sursele spun că există o soție fidelă, un camarad de arme credincios, cu care mergi înainte; adică lucrezi corect cu egoismul atunci când te ajută, îți este credincios pe drumul spre atingerea obiectivului.

Și există o desfrânată care vrea doar să profite de la tine, înșfacă pentru ea însăși, nu-i pasă deloc cine ești, ce ești, ce obiective ai, nu merge împreună cu tine către scop. Ea este alături de tine pentru a smulge, a bea, a vinde, a paria și se întoarce la altcineva din nou, adică, la următoarea ta dorință.

În mod natural, o persoană este formată din toate dorințele, toate intențiile și toate posibilitățile. Prin urmare, trebuie să se păzească astfel încât această „prostituată”, adică atitudinea sa față de viață să nu depășească granițele lucrurilor necesare și să nu-l determine să se angajeze în obiective absolut străine, împliniri temporare și să-și irosească viața în acest fel.

KabTV „Puterea cărții Zohar” # 15

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: