Germanii legilor lui Moise, partea 7

Încercările zadarnice ale lui Baal HaSulam

Întrebare: Înainte de Holocaust, a existat o discordie specială în rândul evreilor din diferite țări. Revizioniștii nu s-au înțeles cu Agenția Evreiască, nici evreii germani cu evreii din Europa de Est, nici ateii cu comuniștii etc.

Rabinul Meir Simcha Cohen din Dvinsk a scris: „Ei cred că Berlinul este Ierusalimul … de acolo vor veni vânturile furtunii care îi vor dezrădăcina”.

Se știe că marele Cabalist, Baal HaSulam, a vrut să scoată evreii din Polonia. Cum a încercat el să realizeze acest lucru?

Răspuns: Ca originar din Polonia, a călătorit acolo din Israel și a vorbit cu evreii polonezi, încercând să-i convingă să părăsească țara. Dar când și-a dat seama că acest lucru era imposibil, s-a întors. Polonia, la acea vreme era o țară catolică, antisemită. Deși polonezii înțelegeau evreii și coabitaseră de mai multe secole, nu a contat. În plus, evreii polonezi înșiși nu erau pregătiți să asculte de Baal HaSulam.

Mai mult, Baal HaSulam a încercat să scoată evreii în anii 1920, dar l-au boicotat și el a fost forțat să părăsească Polonia.

Întrebare: Deci, în anii 1920 știa deja că se apropie Holocaustul?

Răspuns: Sigur. Pe lângă el, au existat și alte câteva autorități religioase majore care au cerut părăsirea Europei, dar nu le-au ascultat. De obicei, un evreu mergea la sinagoga sa și se consulta cu rabinul său care îl liniștea.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, citiți cărțile mele Like a Bundle of Reeds: why unity and mutual guarantee are today’s call of the hour, și The Jewish Choice: Unity or Anti-Semitism, Historical facts on anti-Semitism as a reflection of Jewish social discord.

Din „Analiza sistematică a dezvoltării poporului Israel” de la KabTV 12.12.19

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: