Israelul are nevoie de un guvern dur, dar în aceeaşi măsură iubitor

Dr. Michael Laitman

De pe pagina mea de Facebook Michael Laitman 12/29/22

Astăzi, 29 decembrie 2022, este prima zi a unui nou guvern în Israel. Anul trecut a fost îngrozitor pentru Israel: 30 de israelieni au fost uciși de teroriști, cu mult mai mulți decât în anii precedenți, inflația a crescut, statutul internațional al Israelului a scăzut, profesorii renunță la sistemul de învățământ în masă și nimeni nu-i înlocuiește, diviziunea este împrăştiere între religioși și laici, progresiști și conservatori și aceasta este o listă doar parțială. În mod clar, noul guvern va avea multe de făcut.

Diviziunea din ce în ce mai adâncă din societatea israeliană nu este doar o altă problemă pe care noul guvern trebuie să o abordeze; este cauza principală a tuturor problemelor. Fiecare criză care afectează în prezent viețile israelienilor va dispărea dacă există un sentiment puternic de coeziune socială în Israel.

Cea mai gravă problemă este că guvernul rezultat a dat senzația că nimeni nu este la cârmă și oricine poate face ce vrea. Nu numai că a crescut criminalitatea, dar îndrăzneala infractorilor este de necrezut, comitând crime în plină zi, fără a încerca măcar să-și ascundă identitatea. Prin urmare, principala problemă este una de guvernanță, sau mai bine zis lipsa acesteia.

Prin urmare, înainte de orice, noul guvern trebuie să-i facă pe oameni să realizeze că există un nou guvern și nu va tolera ceea ce a tolerat guvernul anterior. Descurajarea trebuie ridicată la niveluri mult mai ridicate decât cea actuală, deoarece în acest moment nu există. Când există o descurajare ridicată, există mai puține infracțiuni, mai puțină presiune asupra poliției și ca urmare o mai bună poliție. Dacă ar fi să rezumam sarcina noului guvern în două cuvinte, ar fi legea și ordinea, iar la asta aș putea adăuga, cu o mână fermă.

Cu toate acestea, cu toată semnificația ei, există ceva care este la fel de important, dar total ignorat, dar pe care viitorul guvern trebuie să îl dezvolte: singura valoare pe care toată lumea o evită – unitatea națională. În Israelul de astăzi, toată lumea este ocupată să demonstreze că are dreptate și toți ceilalți au greșit. Rezultatul este că nimeni nu este convins, iar toţi devin mai înrădăcinaţi în pozițiile lor și adaugă ură convingerii lor. Într-o astfel de stare, orice încercare de a remedia situația din Israel este fără speranță de la bun început.

Când există grijă reciprocă, nu există sărăcie. Când există coeziune, nu există diviziune și cu siguranță nu există crimă. Când există solidaritate și unitate, descurajarea militară a Israelului crește de multe ori. Educația va deveni mai bună și mai uniform distribuită atunci când oamenilor le pasă nu numai de școlile copiilor lor, ci și de sistemul educațional israelian în ansamblu.

Atunci când un guvern lucrează pentru a îmbunătăți coeziunea socială și bunăstarea întregii națiuni, mai degrabă decât starea actuală în care partidele sunt preocupate doar de sectorul care i-a ales, este mult mai ușor să unim oamenii din spatele lui. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple, unitatea trebuie să fie deschisă pe masă ca punct prioritar pe ordinea de zi a celor mai importante întâlniri: cele în care se decid bugetele și se formulează legi.

Fiecare națiune are ceva numit „identitate națională”. Cea a Israelului trebuie să fie „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Acesta este motto-ul pe care l-am dat lumii în antichitate și ni s-a poruncit să-l trăim, să dăm un exemplu. Iubirea față de ceilalți stă la baza națiunii noastre tocmai pentru că am ieșit din înstrăinare și ostilitate și am meritat statutul de națiune, doar după ce am triumfat asupra lor. În aceste zile, când suntem din nou divizați și ne urâm, nu merităm titlul de „națiune”.

În încheiere, aș dori să felicit viitorul guvern și să subliniez că trebuie să arate o mână fermă și să stabilească ordinea, dar nu pentru a asupri rivalii politici, ci pentru a putea insufla educația spre unitate, responsabilitate reciprocă și grijă unul pentru celălalt.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: