Joshua—Discipolul lui Moise

740.02Întrebare: În primul capitol din Cartea lui Iosua, se spune că Creatorul îi spune lui Iosua, fiul lui Nun: „Fii puternic și foarte curajos să respecţi și să acţionezi în conformitate cu toată Tora pe care Moise slujitorul Meu ţi-a poruncit-o. Nu vă abateți de acolo la dreapta sau la stânga, pentru a reuși oriunde mergeți”.

Oamenii adaugă: „Fii puternic și fii curajos, numai ca Domnul, Dumnezeul tău, să fie cu tine așa cum a fost cu Moise”. Ce inseamna asta?

Răspuns: Moise a condus poporul Israel  la râul Iordan, dar el a rămas de cealaltă parte a râului.

Tot ceea ce este scris în sursele cabaliste trebuie perceput alegoric, într-o formă spirituală. A traversa râul Iordan înseamnă a trece granița în țara Israelului. Țara Israelului este simţirea Creatorului într-o formă explicită și concisă.

După trecerea frontierei, oamenii sunt conduși înainte de Iosua, nu de Moise. Iosua este un războinic. Moise este un învăţător care a parcurs principala perioadă de pregătire cu oamenii.

El i-a luat pe oamenii care se aflau în sclavia egoismului, i-a condus prin deșert, prin detașarea de ego, i-a rupt de el, i-a ridicat deasupra egoismului și le-a dat posibilitatea să continue pe calea înălţării tot mai departe, din ce in ce mai sus.

KabTV “Secretele cărții eterne” 6/11/21

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: