“Misiunea foarte importantă a noului președinte” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinMisiunea foarte importantă a noului președinte

Noul președinte al statului Israel, Isaac Herzog și-a asumat o misiune foarte importantă, nu numai pentru statul Israel, ci pentru evreii din întreaga lume și într-adevăr pentru întreaga lume. În discursul său de inaugurare, la 7 iulie 2021, a făcut două anunțuri foarte importante. În primul rând, când a vorbit despre societatea israeliană, Herzog a vorbit despre scindarea care s-a răspândit în societatea israeliană. În loc să-i urâm pe cei care ne contestă, Herzog a sugerat că dacă nu ar fi pentru ei, nici noi nu ne vom dezvolta și nu vom crește. În cuvintele sale „Trebuie să nu mai privim diferențele dintre noi ca pe un obstacol; ele sunt sursa puterii noastre. Datorită lor, puterea israeliană este dezvăluită în toată intensitatea sa. La urma urmei, nu am fi cei care suntem fără gama largă de diversitate umană și ideologică adunată aici”. Herzog a mai adăugat: „Încă mai cred în noi. Cred că acest lucru este posibil. … Să ne alegem pe noi, în fiecare zi din nou. Vom alege să câștigăm împreună și nu doar să ne învingem unul pe celălalt. Vom alege să fim amabili, să stingem focul și ura cu spiritul israelian, să fim plini de iubirea noastră … să fim uniți … Vom alege să ne luăm rămas bun de la schisma care ne distruge. Toți, împreună.”

Apoi, Herzog a abordat plaga antisemitismului. El a declarat: „În rolul meu de președinte al statului, mă angajez să … ajut în lupta împotriva antisemitismului și a urii față de Israel”.

La suprafață, pare să nu existe nicio legătură între cele două provocări pe care Herzog le-a subliniat, și anume unitatea evreiască și ura împotriva evreilor. În realitate însă, cele două sunt împletite, iar aceasta din urmă nu poate fi rezolvată fără a o rezolva mai întâi pe cea dintâi.

De-a lungul veacurilor, înțelepții noștri s-au legat între unitatea și prosperitatea noastră și diviziunea și declinul nostru. În această duminică, am comemorat 9 din luna ebraică Av, data când ambele Temple au fost distruse. După cum știe fiecare evreu, în timp ce acele Temple au fost distruse de armatele străine, succesul lor a fost posibil datorită declinului nostru evreiesc anterior, de la unitate la ură, derizoriu și, în cele din urmă, auto-anihilare reciprocă.

Este dincolo de scopul acestui scurt articol să cităm nenumăratele surse evreiești care vorbesc despre importanța supremă a unității noastre, dar aș sfătui cu căldură pe noul președinte ales să se refere la ele pentru validitate, deoarece susțin fiecare cuvânt din discursul său pe care tocmai l-am citat mai sus.

După cum am scris mai sus, unitatea evreiască este importantă nu numai pentru bunăstarea evreilor; este importantă pentru întreaga lume. Oricine este familiarizat cu rădăcinile poporului evreu știe că strămoșii noștri provin din diferite națiuni din Mesopotamia antică și nu erau un clan organic sau un trib care a evoluat într-o națiune. Oricine este familiarizat cu rădăcinile noastre, știe de asemenea, că la poalele Muntelui Sinai ne-am unit „ca un singur om cu o singură inimă” și am primit astfel sarcina de a fi un exemplu de unitate. A putea vedea diferențele noastre ca „sursa puterii noastre”, așa cum a spus Herzog, este într-adevăr ceea ce ne-a făcut speciali în acel moment și „a vedea diferențele dintre noi ca un obstacol”, așa cum a afirmat el, a cauzat căderea noastră de fiecare dată.

Și aici aș sfătui cu căldură să ne referim la propriile surse pentru validitate. De exemplu, în porțiunea Aharei Mot, Cartea Zohar scrie despre unitatea, diviziunea și importanța noastră pentru lume: „Iată, cât de bine și cât de plăcut este pentru frați să stea și ei împreună”. Aceștia sunt prietenii, deoarece stau împreună și nu sunt separați unul de celălalt. La început, par oameni în război, care doresc să se omoare unii pe alții … apoi se întorc la iubirea frăţească. … Și voi, prietenii care sunteți aici, așa cum erați în iubire și afecţiune înainte, de acum înainte nu vă veți mai despărți unul de celălalt … și prin meritul vostru va fi pace în lume ”.

Înțelepții noștri au știut întotdeauna că acest lucru este adevărat și au scris despre asta de-a lungul istoriei noastre. Ramchal a scris despre aceasta în Comentariul asupra Torei, cartea Kol Mevaser a subliniat-o și ea, dar poate că unul dintre cei mai elocventi scriitori despre rolul lui Israel în timpurile moderne a fost marele Rav Kook. În Orot HaKodesh el a scris: „Întrucât am fost ruinați de ura neîntemeiată și lumea a fost distrusă cu noi, vom fi reconstruiți de iubirea neîntemeiată și lumea va fi reconstruită împreună cu noi”.

Într-adevăr, atunci când ne reconstruim națiunea prin unitate și iubire, nu vor mai exista războaie în întreaga lume și cu siguranță nici antisemitism.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, consultați cartea “Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea si garanţia reciprocă sunt apelul actual al zilei.” .

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: