“O armată nu poate învinge luptătorii de gherilă” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinO armată nu poate învinge luptătorii de gherilă

Retragerea haotică a Statelor Unite din Afganistan nu este prima ocazie când afganii au împins afară o armată a unei superputeri din țara lor. Cea dinaintea lor a fost cea a Rusiei. De asemenea, nu este prima dată când SUA sunt forțate de o miliție să iasă dintr-o țară. Vietnamul, Irakul și Coreea au fost de asemenea, printre încercările militare ale Americii de a instaura un guvern pro-american.

Războiul de gherilă este cel mai greu de câștigat pentru o armată organizată. Vuiește cu tancuri și avioane de luptă, dar nu poate face nimic dacă nu se întâlnesc cu tancuri sau avioane de vânătoare, ci cu partizanii, luptătorii de gherilă sau pur și simplu cu teroriștii. Singura modalitate de a învinge partizanii este cu alți partizani.

Aceasta aduce problema motivației. Milițiile constau în luptători amatori, adolescenți, indivizi semi-instruiți, al căror singur avantaj este zelul lor de a-și proteja țara și credința. Ei știu că trebuie să câștige, deoarece luptă pentru singurul pământ pe care îl au. Soldații inamicului pe de altă parte, luptă pentru că sunt plătiți pentru asta. Au arme superioare, logistică superioară, pregătire superioară, dar nicio motivație de a-și risca viața. Luptă pentru principiul libertății? Nimeni nu luptă cu adevărat pentru asta. Nimeni nu se gândește la asta!

Retragerea din Afganistan nu va pune capăt necazurilor de acolo ale Americii. Împreună cu aliații săi europeni, America va trebui să plătească mult pentru ca talibanii să-i elibereze. În lunile următoare, vom vedea din ce în ce mai multe trupuri care vor zbura de acolo, până când America va plăti talibanilor ceea ce vor și ei vor dori mult.

Oricine poate vedea că viitorul țărilor recunoscute de astăzi este sumbru. Țări precum SUA, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania plătesc deja sume importante pentru a se păstra intacte, dar se dezintegrează din interior.

Nu este vina nimănui; este procesul istoric recurent prin care țările se nasc, trăiesc și mor. Odată ce țările ating un anumit vârf, acestea se estompează și renunță la lumina reflectoarelor istoriei. La fel se va întâmpla și cu China, deși nu este încă acolo.

Cu toate acestea, în unele țări decăderea a început, deși abia recent au început să strălucească. Priveşte la ce se întâmplă în Brazilia, Argentina și alte țări din America Latină și vei vedea.

În cele din urmă, facțiunile din țări se vor ciocni și vor izbucni mai multe războaie, sau vor realiza că nu există câștigători în aceste războaie și vor fi de acord cu dezarmarea reciprocă. Cu toate acestea astfel de acorduri pot veni în continuare după situații foarte periculoase, deoarece aceste facțiuni pot fi foarte puternice și pot deține arme foarte puternice, inclusiv arme nucleare.

În concluzie, trăim un punct istoric de răscruce. Fie ne dăm seama că suntem interdependenți, chiar dacă ne urâm unii pe alții și decidem să ne unim deasupra urii noastre, ori vom lăsa ura să câștige și să distrugă marea majoritate a umanității și a vieții de pe Pământ.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed