Rugăciunea – întoarcerea la sine

Întrebare: Există multe definiții ale rugăciunii care nu coincid exact între ele. Dar toată lumea înțelege că rugăciunea este un apel către Creator, către Dumnezeu.

De obicei, o rugăciune este structurată după cum urmează: în primul rând vine lauda Creatorului, în al doilea rând, o pledoarie pentru iertarea pentru unele păcate, iar a treia este recunoștința pentru tot ceea ce ai primit de la Creator.

Este la fel în Cabala sau cumva diferit?

Răspuns: În Cabala este totul un joc unilateral.

Nu am cui să mă adresez, nu pentru că nu există o forță superioară, ci pentru că nu are rost să o abordez din moment ce verbul „Lehitpalel” dintr-o rugăciune înseamnă să nu vă judecați pe sine. Nimeni nu mă judecă și, dacă trebuie să apelez la cineva – este doar la mine.

De fapt, așa funcționează toate rugăciunile. Cu ajutorul lor, prin mijloacele de a mă adresa, trebuie să mă verific: ce fac bine, c nu fac bine, ce pot face pentru a-mi îmbunătăți starea, pentru a mă îmbunătăți, ce înseamnă să devii mai bun? În comparație cu cine și cum? Si aşa mai departe.

În mod natural, trebuie să-l laud pe Creator, astfel încât calitatea Creatorului, dragostea și dăruirea, să fie cea mai preferată în ochii mei.

Întrebare: Trebuie să-mi cer iertare și, dacă da, de la cine?

Răspuns: Nu este nimeni care să-și ceară iertare, deoarece Creatorul este absolutul. Dacă mă întorc spre El, cerându-mi iertare, înseamnă că, practic, mă întorc spre mine. Și încep să simt dacă am acționat corect, cum ar fi trebuit să mă comport și cum ar trebui să acționez în viitor. Deci este auto-judecată, realizarea răului și cum să-l transformăm în bine.

Și atunci îi mulțumesc Creatorului că m-a ajutat. Dar, din nou, mă adresez tot timpul, deoarece Creatorul este calitatea absolută a iubirii și a dăruirii, pe care o putem trezi, dar numai în măsura dorinței noastre de a fi asemănători cu El.

Întrebare: Deci, Creatorul răspunde numai la rugăciunea potrivită?

Răspuns: Desigur. Iar rugăciunea potrivită este dorința mea de a deveni similar cu El. Nimic altceva.

Din emisiunea de pe  KabTV „Fundamentele Cabalei”, 4/1/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed