Suferința-Disparitate cu natura

709Întrebare: De ce legea dezvoltării naturale, așa cum o numește Baal HaSulam, ne împinge înainte prin suferință?

Răspuns: Acest lucru se întâmplă în conformitate cu legea „negării negației”. Când nu mai vreau să rămân în starea anterioară, atunci o accept pe următoarea.

Iar următoarea stare este întotdeauna mai complexă, mai neatractivă. De ce ar trebui să trec de la clasa întâi la a doua, de la a doua la a treia? Este mai bine să rămâi un copil.

Prin urmare, este foarte dificil să treci de la existența egoistă din această paradigmă la cea complet opusă.

Întrebare: Baal HaSulam scrie: „Și fiecare stare bună nu este altceva decât rodul muncii depuse în starea rea care a precedat-o. Într-adevăr, aceste valori ale binelui și răului nu se referă la valoarea stării în sine, ci la scopul general: fiecare stare care aduce omenirea mai aproape de scop este considerată bună, iar cea care o deviază de la scop este considerată rea.”

Deci nu se iau în considerare alte obiective? Dar, în starea noastră, nici măcar nu știm că există un scop al creației.

Răspuns: Aceasta este problema—că nu cunoaștem scopul final. Și toate acțiunile noastre, tot ceea ce ni se întâmplă este doar în legătură cu abordarea scopului final. Natura ne direcționează în acest fel în fiecare moment.

Dar atunci când vrem altceva, natura, ca o mamă, ne trage de mână ca pe un copil încăpățânat și, dacă el se împotrivește, îl trage cu și mai multă forță în aceeași direcție. Iar noi ne împotrivim tot timpul și încercăm să mergem în direcții diferite. Această disparitate dintre noi și mama natură se numește suferință.

Comentariu: Ai spus că toate stările prin care o persoană trebuie să treacă în lumea noastră sunt predeterminate, nu se poate schimba nimic.

Răspunsul meu: Mama natură îl va târî în continuare oriunde este necesar. Dar el, simțindu-se în suferință, va țipa și va înjura tot timpul ca un copil mic.

Din „Close-Up” de la KabTV

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed