“Sukkot: un acoperământ de pace pentru întreaga lume” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “Sukkot: un acoperământ de pace pentru întreaga lume

Sărbătoarea Sukkot (Sărbătoarea Corturilor) este o tradiție importantă și veselă, care reprezintă o ascensiune spirituală. Adevăratul sens al acestui festival este de a construi o nouă realitate de înțelegere și susținere reciprocă – o sukkah (colibă) a păcii – prin forța pozitivă pe care o generăm prin coeziunea noastră.

Astăzi – când dezbinarea este numitorul comun în rândul familiilor, în cadrul societăților, între țări – principiul acestei sărbători este deosebit de relevant.

Această festivitate este numită și „Sărbătoarea recoltei”, deoarece sărbătorește adunarea anuală a recoltei. După cum este scris: „În ziua a cincisprezecea a lunii a șaptea, când veți strânge roadele țării, veți sărbători sărbătoarea Domnului pentru o perioadă de șapte zile”. (Levitic 23:39)

Dintr-o perspectivă spirituală, Sukkot simbolizează un frumos proces de schimbare interioară. Este obișnuit să sărbătorim această sărbătoare într-o structură temporară construită special pentru această perioadă, sukkah. Acoperișul său, numit schach, trebuie făcut din „resturile din hambar și din cramă”.

Aceste resturi reprezintă lucrurile pe care le aruncăm deoparte și le considerăm ca fiind mai puțin esențiale. Ridicăm deasupra capului valori precum dăruirea, îngrijirea, empatia, solidaritatea, responsabilitatea reciprocă, fiind atributele cele mai prețioase și mai importante, cum ar fi un acoperiș care ne acoperă de soarele arzător. După cum se menționează în Cântarea Cântărilor: „M-am așezat sub umbra lui cu mare încântare …”

A face acoperișul în mod special din acele elemente pe care le aruncăm de obicei, în acoperișul colibei festive înseamnă că avem intenția de a ne inversa valorile și de a ne transforma din indivizi egocentrişti în ființe umane grijulii și empatice. Se pare că astăzi aceste idealuri sunt exact ceea ce avem nevoie pentru a atenua furia care s-a răspândit în viața noastră de zi cu zi.

Sukkot este o chemare să ieșim din „casa” noastră egoistă confortabilă, adică iubirea de sine și să construim o nouă structură, o sukkah, simbol al noii lumi pe care o putem crea dacă dobândim calitățile de dăruire și fraternitate, calitățile cele mai importante pentru crearea unei societăți solide și durabile în care toată lumea să beneficieze.

Ce ne împiedică să creăm o viață bună pentru toți, inclusiv pentru noi? Nu este altul decât ego-ul uman – dorința de a ne bucura în detrimentul altora. Ca parte a evoluției naturale a umanității, ego-ul a crescut până la proporții îngrozitoare, în timp ce natura se așteaptă să păstrăm legea de bază a echilibrului între toate elementele sale: mineral, vegetal, animal și uman.

Condițiile dure pe care le suportă umanitatea cu o pandemie globală, dezechilibrele climatice și perturbările la nivel mondial, sunt încercările naturii de a inversa starea noastră de separare și de a ne apropia inimile unul de celălalt. Astfel de stări solicită construirea unei adevărate sukkah de iubire și unitate, care să acopere întreaga omenire pentru un viitor bun. Cu cât înțelegem mai devreme lecția pe care ne-o învață natura, cu atât mai repede ne putem transforma viața trecătoare și fragilă într-una pozitivă, stabilă și pașnică.

Noi ca evrei, trebuie să fim un exemplu de coeziune și să deschidem calea pe care să o urmeze şi alții, adunând întreaga lume sub un mare acoperământ de stuf în care vom fi uniți ca unul singur. Când se va întâmpla acest lucru, locuința temporară a sukkahlei va fi finalizată ca spațiu comun pe care îl facem reciproc în inimile noastre, asigurând umanității o viață sănătoasă și o coexistență fericită sub un singur acoperiș global.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: