A nu deveni Om este o rusine

Intrebare:  Cand observ din nou si din nou egoismul meu abject, cum pot face sa nu disper si sa nu ma scufund total in el, gandindu-ma ca niciodata nu se va termina?

Raspuns: O persoana trebuie sa treaca prin asemenea stari. De fiecare data atingem un nou grad spiritual, aceste stari revin din nou si din nou si este absolut necesar sa ajungem in final disperare totala. Dar este necesar doar atat cat sa clarificam toate aceste stari si sa trecem prin ele. Fiecare stare o construieste pe urmatoarea care ii urmeaza.

O persoana trebuie sa isi piarda credinta in putere personala! Si, de asemenea, trebuie sa isi piarda speranta de a primi ajutor de Sus. Omul trebuie sa treaca prin toate acestea:  La fiecare nou grad, retraieste intreaga viata iarasi, adica reia toate starile.

Cheia este sa pregatesti toate instrumentele de care ai nevoie pentru lucru, studii, pentru participare la diseminare si la viata grupului. Daca o persoana ajusteaza acest intreg mecanism astfel incat sa functioneze ca ceasul, el nu va decadea. Trebuie sa-mi construiesc un cadru care sa ma sustin cat mai mult posibil.

Trebuie sa ma simt rusinat daca distrug acest cadru. Cel mai puternic instrument este rusinea: acasa, in fata sotiei si copilului. Cum adica sa nu ma duc la lectie sau sa nu particip la un anumit proiect? Voi lasa mandria sa ma impiedice sa actionez astfel.

Cand experimentam o decadere, cadem la cel mai jos, nivelul animal al “ magarului “ nostru (Hamor sau magar provine din cuvantul Homer sau materie, dorinta). Si trebuie sa-mi pregatesc o sistem defensiv, astfel incat sa simt jena si la nivelul cel mai de jos, unde probabil nu ar trebui sa simt nici un fel de rusine sau grija pentru nimic, orice ar fi. Dar ar trebui totusi sa ma simt rusinat chiar si la acest grad.

Cel mai profund sentiment pe care o persoana il poate avea este rusinea fata de copii ei. Ei stiu ca parintii intotdeauna ii voi ierta si ii vor accepta exact asa cum sunt, si chiar sotia. Dar cand copii sunt ingrijorati, ei sunt aceia care ne fac sa ne simtim cel mai mult rusinati – la urma urmei, ei sunt gradul nostru superior.

Deci, trebuie sa ne straduim sa ne pregatim conditiile care ne previn de la a abandona aceasta cale, orice ar fi  si sa nu imi permit sa justific revendicarea egoismului meu, oricat de mult as incerca…

Din prima parte a Lectiei Zilnice de Kabbalah 5/5/2011, Shamati Nr. 56

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: