Etape ale formarii mintii: de la simtire la intelegere

Totul se intampla in dorinta de a primi, singura fiinta creata. Si ea e controlata de Lumina care o educa si invata prin tot ceea ce se intampla cu aceasta dorinta. Procesul incepe din a patra faza a Luminii Directe din care vedem ca in plus fata de sentimentul fiintei create ca a fost creata, dorinta incepe sa simta pe Creator. Eventual, (in faza a patra- Behina Dalet) fiinta creata incepe sa simta ca cineva a creat-o si incepe sa-L simta, ceea ce inseamna ca mai exista altceva pe langa dorinta insasi si implinire/umplere.

Noi nu simtim asta in vietile noastre, cat inca ne simtim pe noi insine ca in faza intai, la inceputul creatiei : eu am o viata si sunt viu. Noi nu simtim ca primim aceasta viata de la cineva si de aceea nu ne dezvoltam deasupra primului nivel, nivelul neanimatului.

Nivelul vegetativ deja simte ca viata sa este determinata de dorinta cuiva, de vreun plan care-l conduce spre un anumit scop. Asta inseamna ca simte ca exista o ratiune care conduce la un proces care duce la un scop. Astfel ambele atitudini se dezvolta in el: fata de conditia sa si fata de cel care confera aceasta conditie.

Fiinta creata poate simti bine sau rau si in acelasi timp poate simti ca acest bine sau rau vine de la cineva. In consecinta, ea dezvolta o atitudine fata de acest „cineva”.

In mod instinctiv, ea iubeste pe cel care ii produce placere si nu-l place pe cel care o face sa sufere.

Dar datorita faptului ca trece prin multe stari, fiinta creata incepe treptat sa accepte discernamintele mentale alaturi de impresiile emotionale. Discernamintele mentale se formeaza in fiinta creata multumita clarificarii proceselor, conexiunii dintre cauza si consecinta (efect) si comparand cele doua.  E ca si cum ar incepe sa puna imbine piesele unui puzzle sau Lego  alaturand diferite piese, diferite stari, comparandu-le si facand legatura dintre ele si diferite motive si rezultate.

Dupa multe stari placute si neplacute simtite si realizand ca ele au legatura intre ele, intelege ca e imposibil sa judeci sau sa reactionezi doar pe baza simtamintelor emotionale initiale deoarece nu exista un astfel de program in daruire. Exista o anumita formula care leaga cauza de consecinta si asa noi putem fi in multe etape neplacute dar care sunt utile si care eventual ne aduc sentimente/trairi mai bune.

Astfel, abilitatea de a gandi incepe sa se dezvolte in noi si apare procesul de gandire. Impreuna cu dorintele, mecanismul mintii incepe sa prinda forma, permitand astfel unei persoane sa se raporteze la procesul prin care trecem , independent de ceea ce simte. Putem deja sa ne detasam de sentimentele noastre si sa verificam aceste sentimente folosindu-ne mintea si raportandu-ne la ele obiectiv, ca din afara. In acest fel incepem sa ne clarificam starile.

Ca rezultat, apare in fiinta creata atributul de Bina, intelegerea ca s-a desprins de prima faza , care este pura simtire. Persoana incepe sa se inalte cu ajutorul mintii deasupra sentimentelor/simtirilor sale, ca un „om destept care vede viitorul”.

Din partea intai a Lectiei zilnice de Cabala 12.06.12, Shamati #21.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: