De ce religia este împotriva Cabalei

Stiri (traduse din Elementy):   Cercetări efectuate asupra adeptilor celor sase religii importante arată că persoanele care frecventează în mod regular slujbele religioase sunt mai predispuse spre fanatism religios si ură împotriva adeptilor altor credinte, si mai degrabă justifică sinucigasii cu bombă. 
Veneratia colectivă este un mod puternic de a întări devotiunea oamenilor pentru “ai lor“ si ura împotriva “celor din afară“. Fenomenul sinucigasilor-bombă este o formă extremă a altruismului provincial: oamenii se sacrifică spre binele semenilor (altruism) si încercările lor de a-i anihila pe cei din afară (provincialism) sunt privite ca “fapte bune“.
Comentariul meu: Religia este opusă Cabalei în orice privintă (un vers zice “Opinia Torei este opusă opiniei egoistilor“.) Cabala îi îndrumă pe toti înspre atingerea iubirii pentru toti oamenii. Ea explică că noi toti suntem de acelasi fel – suntem toti celulele unui singur organism.
Religia, pe de altă parte, naste ură împotriva celor “din afară“, chiar până la punctul sacrificiului de sine, care este făcut pentru a ucide pe cei care nu sunt la fel ca tine. De aceea, religia va dispărea atunci când oamenii vor revela calitatea de “a-ti iubi aproapele“.  Atunci religiile vor fi reduse la cultură folclorică sau traditie populară.
Cu alte cuvinte, religia va renunta la toate aspectele privind Creatorul, Lumea Superioară, viata de apoi, recompensă si pedeapsă. Acest lucru se va întâmpla deoarece revelatia Creatorului va scoate la iveală desertăciunea religiei si neadevărurile ei despre aceste probleme.
Aceasta explică ura puternică pe care religia o nutreste împotriva Cabalei. Cu toate acestea, Cabala spune oamenilor că ei îsi pot păstra religia ca pe o traditie a lor, si pe deasupra, o pot îmbogăti cu revelatia Creatorului. Totusi, conducătorii religiosi îsi vor pierde atunci principalul atu pe care îl au, “recompensa în viata de apoi“, si vor deveni conducători de cultură folclorică si traditie populară.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: