Ziua Ispasirii

In cateva zile vom sarbatori o zi speciala, numita Iom Kipur (Ziua Judecatii, sau a Ispasirii, a Izbavirii). Totusi, nimeni nu stie ce stare interioara simte un Cabalist in acea zi si cand i se intampla starea numita Ziua Judecatii. Starea lui interioara nu are loc conform calendarului.

Starile prin care trece o persoana pot fi personale sau generale. La nivel general, oamenii urmeaza traditiile comune ale fiecarei sarbatori. Atunci cand un grup de Cabalisti atinge unitatea si prin ea obtine o anumita stare interioara numita o sarbatoare, aceasta stare nu se va asocia cu sarbatoarea generala, sarbatorita de catre toti oamenii. Sarbatoarea interioara se petrece in conformitate cu starea personala interioara, in timp ce sarbatoarea generala se petrece conform calendarului. Traditiile si obiceiurile, ca si fiecare zi specifica, au o radacina spirituala inalta. De aceea , un Cabalist isi doreste, de asemenea, sa urmeze traditiile impreuna cu ceilalti, asa cum este scris: Creatorul sta cu poporul Lui. Totusi, in acelasi timp, un Cabalist ramane si in propria stare interna.

Oamenii religiosi urmeaza obiceiurile si traditiile, in timp ce Cabalistii fac actiuni interne in sufletele lor, conectandu-se cu alte suflete intr-un singur suflet comun al lui Adam. Facand asta, ei il multumesc pe Creator si se corecteaza ei insisi. Corectarea este posibila numai pe calea unificarii cu ceilalti, asa cum este scris: Iubeste-si aproapele ca pe tine insuti, aceasta este o mare lege a Torei.

Oamenii din toata lumea se roaga la Creator (fiecare dintre ei adresandu-se Domnului lor) si cer iertare. Dar poate merita sa le explicam ca pocainta se realizeaza numai in respect pentru iubeste-ti aproapele si depinde daca esti pentru asta sau impotriva. Ne putem da seama daca am pacatuit sau nu, comparandu-ne cu aceasta regula. Este singura lege pe care trebuie sa o respectam, asa cum este scris: Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, este principala lege a Torei.

Daca intreaga omenire s-ar aduna, virtual, impreuna pentru a clarifica ce inseamna iubeste-si aproapele , cat de puternic ne cere asta Creatorul si cat de departe suntem inca de aceasta stare, aceasta ar fi cu adevarat Ziua Izbavirii (Iom Kipur) si ea ne-ar conduce la Purim (in ebraica Kipur inseamna Ca Purim), corectia completa).

Cand oamenii se roaga pentru iertare, este foarte important sa stie ce sa ceara. Plangem si ne rugam de atatia ani, dar nu ajuta la nimic. Creatorul nu ne poate auzi rugaciunile in aceasta forma. Si asta pentru ca acest tip de rugaciune este opus strigatului corect: Nu cerem sa simtim iubire pentru semeni, iar Creatorul nu asculta decat aceasta cerere. Astfel, noi intoarcem spatele Celui care ne mantuieste si tipam in directia opusa. Asta inseamna Ziua Judecatii pentru majoritatea oamenilor.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 14.09.10, Pregatire pentru Slihot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: