Intelesul Ascuns Al Cartii Esterei

Mai jos este un articol al lui Rabash  despre sarbatoarea Purim, “Tainuire si Revelatie”:

“Intunericul este exilul din Babilon, pe care natiunea lui Israel l-a atras asupra ei deoarece Creatorul (Zeir Anpin) a fost adormit. Pacatosul Haman, care a fost un mare astrolog , a tras la sorti (Pur) pentru a determina soarta. Haman si cei zece fii ai lui sunt cele zece Klipot (forte impure) pentru ca el stia ca Creatorul dormise si astfel guvernarea Lui superioara nu proteja natiunea Israel (cei care aspira catre Creator). De aceea, Haman a crezut ca a venit timpul sa anihileze natiunea Israel.”

Haman este intreaga dorinta de a ne bucura, care se afla in partea opusa intregii Lumini Hochma. El stie ca Lumina este pe cale sa fie revelata. Totusi, el nu stie ca asta se poate intampla doar in linia de mijloc, si mai tarziu pana si aceasta va fi anulata cand va avea loc trecerea la Prima Restrictie (Tzimtzum Alef). Malchut se uneste cu Zeir Anpin in linia de mijloc si urca catre Bina, unde obtin Sfarsitul Corectiei.

Distrugerea natiunii Israel inseamna distrugerea intentiei “de dragul de a da,” care restrictioneaza o persoana sa primeasca pentru ea Light of Hochma. Mordechai este intentia de a da, dar daca actioneaza singur, fara dorinta lui Haman, atunci este dorinta de a da doar de dragul de a da. Asta insemna ca restrictioneaza Lumina Hochma, impiedicand-o astfel sa devina revelata.

In alte cuvinte, daca o persoana nu lucreaza in linia de mijloc, atunci chiar si cele mai bune actiuni caritabile vor restrictiona calea ascensiunii. Din cauza asta Mordechai are nevoie de o unire cu Haman. Cand incep sa se certe intre ei (un argument intre intentia de a da si cea de a primi), or sa inteleaga cum si daca vor putea sau nu sa se uneasca.

Intentia de a da permite folosirea dorintelor lui Haman. Totusi, aceste dorinte nu vor fi satisfacute, si din acest motiv un conflict apare intre Haman si Mordechai. Acesta poveste vorbeste despre cum o persoana poate crea unirea corecta dintre aceste doua forte sau intentii care se afla in conflict. De asemenea descrie conflictele, confuzia si indoielile care ne asteapta pe acesta cale a corectiei pana gasim metoda corecta.

Despre asta ne vorbeste  Megilat Ester -Cartea Esterei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed