15 Viziuni de Rosh Hashana

De pe pagina mea de Facebook Michael Laitman 9/29/19

Am sărbătorit Rosh HaShana, începutul anului ebraic, vreme de 5779 de ani deja. Ce ar putea fi reînnoit cu adevărat în acest an și cum putem să ne schimbăm percepția realității ca anul următor să fie semnificativ mai bun? Iată 15 viziuni care schimbă gândirea.

  1. Lumea la un punct de cotitură

În secolul douăzeci și unu am obținut totul. Și, totuși, nu putem să facem să dispară problemele și alimentele care ne otrăvesc atât ca indivizi, cât și ca societate. Instabilitatea politică, divizarea socială, terorismul și amenințările siguranței, destabilizarea climatică, imigrarea în masă și mai multe – sunt doar câteva simptome care arată spre interconectarea globală pe care lumea o întâmpină.

De mii de ani am încercat să reparăm lumea din jurul nostru în nenumărate moduri. Însă, faptele de pe teren dovedesc că nu am rezolvat formula pentru o viață pașnică și fericită. Partea bună a lucrurilor este că oamenii încep să se întrebe despre paradigma prezentă și caută o nouă abordare în viață.

  1. Lumea este o oglindă a lumii noastre interioare

Ari, cabalistul care a descris întreagă structură a realității spirituale în mare detaliu, rezumând-o după cum urmează: „Omul este o lume mică; lumea este un om mare”. Cu alte cuvinte, întreaga lume este o reflecție a lumii interioare a omului, ea reflectă consecințele calităților interioare ale omului. Dacă învățăm cum să percepem realitatea corect, noi vom găsi conexiunea dintre ceea ce se întâmplă în lume și ceea ce se întâmplă în noi. Astfel, prin schimbarea omului, noi putem să schimbăm lumea.

  1. Ființele umane sunt motivate de dorință

Puterea care conduce dezvoltarea umanității este dorința de a primi plăcere. Această dorință crește atât în cantitate, cât și în calitate. Scara de dezvoltare a dorinței umane începe cu dorințele fizice de bază pentru hrană, sex, familie și adăpost, continuă cu dorințele social-umane pentru bani, onoare, putere și cunoaștere, iar apogeul este la dorința pentru împlinirea spirituală. La fiecare pas al scării, dorința ne conturează percepția realității.

  1. Dorința egoistă conturează percepția umană

Într-o anumită etapă în dezvoltarea dorinței umane, oamenii vor să primească plăcere pe seama celorlalți. Cabala numește această fază naturală a dezvoltării „egoism”. Dorința egoistă în creștere a omului conturează percepția lui asupra realității. Ca rezultat, omul vede lumea de afară într-o criză crescătoare, o lume în care omul este lup pentru om.

  1. Egoul uman la capăt de drum

Dorința egoistă vede numeroase posibilități pentru a trage plăcere din lume. Este într-o goană constantă după o plăcere mai mare. Dar, din nou, omul devine deziluzionat, fiindcă dorința se întâlnește cu insatisfacția care provoacă dezamăgire și frustrare. De-a lungul timpului, experiența amară se cumulează în umanitate și fiecare generație creste descurajată din goana mai rapidă decât cea anterioară. Acesta este motivul pentru creșterea fulgerătoare în cererea pentru droguri, iar fenomenul depresiei devine cauza principală a dizabilității secolului 21.

  1. Pentru a schimba lumea – schimbă omul

Instinctiv, noi vrem să corectăm lumea din jurul nostru, căci acolo apar problemele noastre. Însă asta este o iluzie. Sursa problemelor noastre este egoul crescător în lumea noastră interioară. La fel cum bordul unei mașini arată șoferului date cum ar fi viteza, combustibilul și așa mai departe, lumea prezintă omului diferite date pentru a-l informa despre calitățile sale interioare. Prin urmare, dacă noi ne corectăm egoul, atitudinea noastră negativă față de ceilalți, „bordul” ne va prezenta o lume perfectă – o replică a lumii noastre interioare.

  1. Omul se schimbă în relația sa cu ceilalți

Atitudinea omului față de realitate se schimbă atunci când el îi tratează pe ceilalți așa cum se tratează pe el însuși. Tratarea aproapelui omului în mod pozitiv determină, de asemenea, o atitudine pozitivă celorlalte nivele ale naturii: inanimat, flora și fauna. De aceea, înțelepții de Cabala au născocit faimoasa maximă „iubește-ți aproapele că pe tine însuți”. Nu este vorba despre maniere sau moralitate, ci mai degrabă de un mijloc pentru o schimbare fundamentală în percepția noastră asupra realității. În eforturile pentru a percepe toate părțile realității din jurul nostru ca un singur întreg, noi evocăm forța naturală care construiește o percepție nouă în noi. Cu alte cuvinte, persoana care se îmbunătățește pe ea, însăși, în mod direct îmbunătățește lumea din jurul său.

  1. Fiecare criză ne calibrează percepția

Scopul din spatele tuturor problemelor care ne otrăvesc, atât ca indivizi, cât și ca societate, este că vom acorda atenție la corecția egoului nostru și că ne vom îmbunătăți atitudinea unul față de celalalt. Atâta vreme cât neglijăm asta, realitatea ne va presa tot mai mult ca să ne calibrăm percepția realității.

  1. Calea pozitivă pentru o schimbare în percepție

O cale plăcută, eficientă și rapidă pentru a ne schimba percepția asupra realității este un proces educațional de creștere a conștientizării. În acest proces, cel care învață cum să vadă și să simtă lumea ca o replică a calităților sale interioare. Pas cu pas, omul poate să-și îmbunătățească percepția asupra realității, constant și independent – nu prin crize.

  1. Lumea virtuală ne pregătește pentru o nouă percepție asupra realității

Transformarea lumii într-un mic sat global ne ajută să înțelegem că noi toți suntem conectați și interdependenți. Ce ce întâmplă într-un individ influențează întreaga lume. Alături de interdependența în creștere, rețelele virtuale și tehnologiile se dezvoltă exponențial. Ele ne eliberează de lanțurile lumii fizice și ne fac să ne obișnuim cu ideea că umanitatea este o esență interioară din noi. De exemplu, atunci când oamenii comunică virtual, ei formează un caracter interior al persoanei sau al grupului cu care ei comunică.

  1. O schimbare micuță a dorinței – o schimbare uriașă în lume

Ar putea să pară că schimbarea percepției noastre asupra realității necesită analiză intelectuală sau o analiză de sine profundă, însă nu este cazul. Deoarece dorința este cea care ne conturează percepția, tot ceea ce este necesar este o schimbare originală a dorinței, adică o schimbare emoțională simțită în inimă. Asta înseamnă că acțiunile simple care ne măresc sensibilitatea la unitatea dintre oameni, ne pot focusa percepția și astfel să proiecteze o imagine mai luminoasă a lumii.

  1. Conectarea pieselor realității duce la revelația Creatorului

Munca obișnuită la „iubește-ți aproapele că pe tine însuti”, adică efortul de a înțelege toate părțile realității ca un singur întreg, ne revelează sigura forță care acționează realitatea. Forța care este fundația realității, care unește împreună mineralul, vegetativul, animatul și umanul într-un singur sistem armonios. Așa începem gradual să simțim cum aceeași forță acționează totul în realitate.

  1. Lumea este în noi: Următoarea revoluție după Einstein

Umanitatea se confruntă cu o schimbare uriașă și profundă în abordarea asupra vieții și a întregii realități. La fel cum umanitatea crede că soarele se învârte în jurul pământului și Copernicus a dovedit altceva și la fel cum Einstein a redefinit realitatea ca o imagine relativă care depinde de observator – următoarea etapă revoluționară a dezvoltării ne va arăta că realitatea este o proiecție a sinelui interior al omului.

  1. Pionierii în schimbarea conceptului realității

Oamenii care au obținut o percepție nouă a realității sunt numiți „Cabaliști”. Primul grup de Cabaliști care duce o viață socială bazată pe o percepție completă a realității, a devenit de-a lungul anilor „poporul Israel”. De atunci, rolul poporului evreu a fost să servească drept un exemplu pentru umanitate, un exemplu pentru o societate care trăiește într-o percepție unificată a realității. Aceasta este adevărata învățătură a poporului Israel, iar acesta este motivul pentru sentimentul inexplicabil a lumii față de poporul evreu.

  1. Rosh HaShana este o oportunitate pentru schimbare

Rosh HaShana înseamnă începutul unei schimbări în om, o schimbare a percepției lui asupra realității. Prin urmare, următoarea sărbătoare simbolizează oportunitatea perfectă pentru ca noi să decidem că în acest an ne schimbăm mințile și inimile pentru a percepe o realitate nouă.

Rosh HaShana fericit!

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed