A vedea de la un capăt la celălalt al lumii

Gradele mineral, vegetal și uman în Spiritualitate înseamnă măsura participării tale în sistemul realității. La nivelul mineral revelez acest sistem doar pasiv, fiind sub controlul total al Forței Superioare.

Sunt ca un embrion în uterul mamei a cărui singură muncă este să se auto-anuleze complet. Aceasta este munca la nivelul mineral: în măsură în care mă anulez revelez Superiorul.

La gradul vegetal mențin nivelul mineral, fiindcă din el iese totul dar, totodată, fac deja acțiuni speciale care îmi permit să revelez tot mai adânc Superiorul. Asta înseamnă că am devenit plantă.

Creșterea mea însă se întâmplă în concordanță cu Cel de Sus: orice schimbare descopăr în El, mă schimb și eu în același fel. Mențin permanent asemănarea cu El, adică adeziunea, ca o plantă care ajunge permanent la lumină, la soare.

Mai târziu vom vedea că întreaga lume: natura minerală, plantele, animalele și oamenii, mai puțin cabaliștii, repetă în mod ascultător toate mișcările Creatorului, adică ei există în adeziune cu Forța Superioară. Cabalistul însă, trebuie să ajungă în mod conștient la adeziunea cu Creatorul.

La nivelul mineral din Spiritualitate ne putem corecta doar prin anularea noastră. Anulându-mă, pot „intra” în celălalt și să nu fiu simțit în el, însă comunicarea dintre noi este, de asemenea, imposibilă. Apare între noi o conexiune care nu duce încă la vreo consecință. Dar, ea asigură pur și simplu baza pentru formele ulterioare de comunicare.

Când ne conectăm reciproc într-un astfel de mod mineral, anulându-ne unul în fața altuia, atingem conexiunea cu Creatorul, doar că încă nu o simțim.

Există un sentiment comun că suntem sub controlul unui anumit fel de putere, de guvernanță, dar nu mai mult de atât. Deși aceasta este deja o stare spirituală, Lumina de Nefeș generală, totuși există o percepție și o înțelegere foarte limitată în ea – doar o senzație că ești într-un mediu spiritual. Totuși, acesta este deja un contact cu Forța Superioară.

Anularea omului în fața Creatorului este numită „sfințenie nemișcată”, o stare minerală de sfințenie. El devine mut absolut, acceptând tot ceea ce face Forța Superioară. Prin urmare, el simte că există în Cel Superior, ca un embrion în uterul mamei, care „vede de la un capăt al lumii la celălalt, o lumânare arde deasupra capului lui și el este învățat toată Tora”. Totul se datorează faptului că el s-a anulat la gradul lui.

Din partea a treia a Lecției zinice de Cabala 11/01/2018 – Scrierile lui Baal HaSulam – „Introducere la Cartea Zohar”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: