“Agenda Iranului cu lumea arabă ar putea duce la conflict cu Israelul”

Dr. Michael Laitman

Din Pagina mea de Facebook Michael Laitman 1/24/21

Nici măcar nu a fost investit Joe Biden, că deja auzim că vrea să reia acordul nuclear cu Iranul. New York Times a scris încă din 17 noiembrie că Biden „a promis să acţioneze rapid pentru a se reîncepe acordul nuclear cu Iranul”, iar The Times of Israel a scris pe 16 ianuarie că, potrivit unui raport, „oficiali din noua Administrație Biden au început deja să poarte discuții tacite cu Iranul, pentru reîntoarcerea la acordul nuclear din 2015”.

Timp de patru ani, Donald Trump a făcut tot posibilul pentru a împiedica planurile nucleare ale Iranului de a construi o bombă atomică. Succesul său a fost foarte limitat, dar a împiedicat ușor progresul lor. Acum, Biden vrea să revină la acordul semnat de Obama în 2015. Aceasta înseamnă că iranienii se vor întoarce la dezvoltarea rapidă, dacă nu deja au primit o bombă, iar monitorizarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi la fel de „eficientă” ca înainte ca Trump să-i admonesteze pentru inacțiunea lor și să se retragă din acord. Acum, noua Administrație va lăsa încă o dată “lupul paznic la oi”.

Nu sunt optimist în această privință, deoarece nu văd că Iranul are vreun interes să facă pace sau chiar să scadă scânteile agresive cu Israelul. De fapt, lupta lor nu este cu Israelul ca atare, ci cu restul lumii arabe. Israelul, în acest caz, este doar un mijloc pentru atingerea unui scop, iar extremismul agresiv îl servește foarte bine pe Ayatollah. Nu au altă țară împotriva căreia să-și arate devotamentul față de Islam, așa că folosesc conflictul arabo-israelian ca pretext pentru a-și arăta ortodoxia.

De asemenea, nu le pasă de proprii lor oameni – fie că suferă de sancțiuni sau chiar din cauza bombelor, atât timp cât își pot menține importanța și influența în lumea arabă. Deci, pentru că nu ura lor pentru Israel este problema ci lupta internă din lumea arabă, Israelul nu poate face cu adevărat nimic pentru a atenua conflictul. Tot ce poate face este să se protejeze militar.

Vom vedea ce se va întâmpla în viitor, dar deocamdată aceasta este încă o problemă care nu pare promițătoare, pe măsură ce începem noul an cu o nouă administrație.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed