Altruismul – Legea de bază a naturii

Noi suntem in interiorul sistemului special numit “natura” sau “Creator”, care este unul si acelasi lucru. Sistemul este inchis, perfect si constant, iar omenirea primeste reactii si influente de la el si il dezvolta mai mult si mai mult.

Sistemul lucreaza asupra noastra, incercand sa ne aduca in conformitate cu el, ca sa simtim, sa obtinem si sa devenim similari naturii, devenind parti integrale active si constiente, conform deciziei si a muncii noastre.

Omul ar trebui sa devina maestru al acestui sistem – toti oamenii ca o creatura. Pentru a deveni la fel de perfecti ca sistemul naturii trebuie sa ne conectam ca un singur om.

Daruirea fata de ceilalti, conexiunea si sprijinul reciproc, pana la iubirea aproapelui ca pe sine insuti, este legea singurului sistem in care existam. Acest sistem lucreaza asupra noastra pentru a ne aduce la stare lui.

Prin urmare, legea despre iubirea aproapelui este o lege obligatorie, o lege a dezvoltarii care actioneaza asupra noastra, indiferent de dorinta sau de ezitarea noastra. Intelepciunea Cabala ne invata cum sa indeplinim aceasta lege astfel incat avansarea sa fie printr-o cale buna, conform consimtamantului reciproc al Creatorului si al creaturii. Apoi dezvoltarea noastra va fi rapida si placuta.

Printr-o cale buna sau una rea, mai devreme sau mai tarziu, noi tot avansam, apropiindu-ne de calitatile sistemului naturii. Vedem ca lumea se schimba tot timpul, de fiecare data reveland stari mai avansate ca, intr-un final, sa indeplinim cerintele cerute. Altruismul, o conexiune generala deasupra tuturor diferentelor, este legea de baza a naturii, asa ca trebuie sa fie indeplinita, de asemenea, printre oameni.

Mineralul, plantele si animalele exista fara libertate de alegere, insa omul trebuie sa inteleaga aceasta lege si sa fie de acord cu ea, atat de mult incat, chiar daca are oportunitatea de a alege altceva, el totusi sa prefere aceasta lege altruista a conexiunii complete cu ceilalti.

Altruismul este starea finala a evolutiei naturii la care vom ajunge. Pe drum, noi tot timpul trecem prin doua stari, doua linii. Intram in linia stanga, in suferinte si probleme, iar apoi intelegem ca este necesar sa ne conectam si sa ne grabim spre linia dreapta.

Omenirea merge in felul acesta: uneori apar regime brutale, iar alte ori unele mai bune si mai miloase. Din nou si din nou, raul si binele se schimba unul pe altul, pana cand, intr-un final, dupa toate aceste suferinte sa spunem “suficient!” si vom fi capabili sa ne unim complet.

Intrebare: De ce este reactia sistemului asupra comportamentului uman atat de neliniar si complicat? O natiune nu actioneaza in forma integrala, iar sistemul loveste alta natiune. Totul este asa de confuz incat este dificil sa se avanseze.

Intr-adevar, avansarea nu este facuta conform intelegerii si simtirii noastre, ci in conformitate cu ratiunea si simtul nivelului superior, numit “credinta deasupra ratiunii”. Pana la urma, noi avansam multumita fortei superioare a naturii. De ce este aranjat asa incat sa nu vedem nimic pe aceasta cale?

Cabalistii explica faptul ca, daca am avea o oportunitate de a vedea totul, nu ne-am ridica niciodata la un nivel superior. Am extinde numai orizontul material la nivelul nostru.

Totusi, pentru a ne ridica la urmatorul nivel, este necesar sa schimbam programul de lucru interior, dorintele noastre, intentiile si gandurile. Asta este imposibil daca stam in acelasi simt si in aceeasi ratiune. Trebuie sa primim putere de sus si, constant, sa ne imbunatatim pe noi insine cu ajutorul acestuia.

Nu putem primi dezvoltarea spirituala cu uneltele pe care le avem acum, desi se poate sa primim dezvoltarea materiala, pentru ca se intampla la acelasi nivel. Exista oameni destepti si prosti, puternici si slabi, oameni de succes si pierzatori, insa toate acestea au legatura doar cu dezvoltarea cantitativa.

Însă, dezvoltarea calitativa este tranzitia la urmatorul nivel, ca diferenta dintre nivelele mineral, vegetal si animal, sau dintre un peste, un gandac, un caine sau un om. Inseamna ca asta este o dezvoltare calitativa in perceptia realitatii sau, mai precis, in apropierea cu forta superioara care controleaza totul.

O asemenea dezvoltare presupune renuntarea la starea prezenta a omului, pentru a fi inclus de fiecare data mai mult si mai mult in nivelul superior. Prin urmare, noi insine nu putem face aceasta inaltare calitativa. Nu putem intelege nivelul superior inainte sa ne ridicam la el, deoarece acesta este deasupra noastra. Noi nu il simtim.

O piatra nu poate simti cum traieste o planta. Este o conexiune intre nivele, dar nu in simt sau in ratiune. Exact prin anularea simtului si a ratiunii mele, pot primi un fel de anticipare a nivelului urmator.

Modul in care o piatra nu poate simti o planta si o planta nu poate simti un animal, la fel si omul nu poate simti forta superioara. Numai daca lucram pentru a ne apropia de ea, putem provoca o reatie si, eventual, vom fi in contact cu ea.

Pentru prima data, in istoria umanitatii, incepem sa urcam pe scara naturii, din lumea noastra, in lumea superioara. Aici diferenta nu este la fel ca cea dintre o piatra si o planta, ci mult mai calitativa.

Din partea a treia a lectiei zilnice de Cabala din 12.01., “Mismah Arosa,” (Documentul de la Arosa)

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed