“Ar trebui să încerc să-mi stimulez ego-ul sau să-l țin sub control?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Ar trebui să încerc să-mi stimulez ego-ul sau să-l țin sub control?

Ar trebui să cunoaștem scopul final pe care suntem destinați să-l atingem și pe care se dezvoltă ego-ul în noi, pentru a-l atinge. Cu toate acestea, se dezvoltă în interiorul nostru pentru ca noi să-l folosim corect și apoi putem progresa în mod conștient către scopul final care se află în fața noastră. Cu alte cuvinte, trebuie să înțelegem și să ne întrebăm despre scopul creației.

Care este scopul creației? Este ca noi să semănăm cu natura la nivelul în care ego-ul deține controlul, deoarece ego-ul ne scoate de fapt din nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii. Face ceva foarte ciudat din noi, unde pe de o parte controlăm natura și pe de altă parte, depindem de natură.

Aici avem o problemă. Pentru ce ni s-a dat un ego atât de mare? Pe de o parte, ego-ul ar trebui să ne ridice deasupra tuturor. Pe de altă parte, vedem că dezvoltarea ego-ului ne conduce către cele mai joase și mai ruşinoase stări.

Într-o astfel de conjunctură vine înțelepciunea Cabala care explică cum ar trebui să folosim dorința de a primi, ego-ul, într-un mod cu totul special. Pe de o parte, simțim dorința de a suprima și controla pe toată lumea, dar pe de altă parte trebuie să lucrăm la asta invers, unde ne anulăm și ne controlăm pe noi înşine.

Atunci vedem acest ego ca pe un ajutor pentru starea superioară la care aspirăm. Parcă vrea să ne omoare, să ne împingă în lupte și să controleze totul. Vedem că este rău pentru noi și așa îl luăm și ne controlăm. Acest control asupra ego-ului nostru ne ridică deasupra lui și ne leagă de natură. Ajungem apoi într-o stare în care devenim cu adevărat maeștri superiori, ca natura însăși, prin dorința de a controla ego-ul. Devenim chiar mai mari decât felul în care ne-a creat natura, pentru că natura ne-a creat într-un ego, așa cum este scris: „Am creat înclinația rea”, și ne ridicăm deasupra ego-ului la un nivel mai înalt, cel al naturii însăși – forța care a creat ego-ul.

Aici, discutăm despre ego-ul ca forță de primire și separare, o forță care ne face să dorim să ne bucurăm de noi înșine în detrimentul celorlalți; și descriem natura ca forța nelimitată a iubirii, dăruirii și conexiunii. Deci, atunci când discutăm despre ridicarea deasupra ego-ului  la un nivel mai înalt, vorbim despre modul în care devenim asemănători cu forța altruistă a naturii. Făcând acest lucru, asta ne conduce spre a avea o combinație a acestor două forțe în interiorul nostru, forța egoistă naturală și forța superioară a naturii, pe care o dezvoltăm deasupra ei. Ajungem apoi la o viziune a lumii de la un capăt la altul – vedem, simțim și controlăm totul în sensul de a aduce beneficii tuturor oamenilor și naturii.

Bazat pe videoclipul „Cum să navighezi cu un mare ego” cu cabalistul Dr. Michael Laitman. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: